Matematik

Enheder driller

13. december 2012 af P.L. (Slettet)

Skal regne tdiss ud (dvs. hvor lang tid det tager for lægemiddelstof er opløst). 

Formel er givet: 

tdiss = (ro2 rho)/ 2DCs

Hvor 

r02 = 25 µm

rho = 1,2 g/cm3

D = 5x10-6cm2/sek

Cs = 1000 mg/ml

Jeg skal have resultatet ud i timer, og det er mit problem. Kan ikke se hvordan jeg skal sætte ind i formlen og få enhederne til at passe med at jeg får et resultat i timer? Håber nogle kan hjælpe og på forhånd tusind tak.


Svar #1
13. december 2012 af P.L. (Slettet)

Ingen der kan hjælpe ? :(


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2012 af hesch (Slettet)

Skal r02 ikke have enheden 10-12 m2 ?


Svar #3
13. december 2012 af P.L. (Slettet)

Hvorfor det? Jeg kan ikke set det, er helt forvirret over alle de enheder, kan simpelthen ikke se hvordan jeg kan få enheden timer ved at sætte ind i ovenstående formel?

Resultatet skal give 2.08 10.4 timer


Svar #4
13. december 2012 af P.L. (Slettet)

hvis jeg laver rom til cm2 får jeg så ikke og Cs om til g/ml får jeg så ikke enheden sek-1


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2012 af hesch (Slettet)

Jeg antager, at 2DCs skal stå i parantes.     / ( 2DCs )

Hvis jeg så i de 4 linier under "Hvor" ændrer enheder til

m2    ( hvis r02 har enheden meter, så må r0 have enheden  √m  ?? )

g/m3

m2 / sek

g / m3

 

Så får jeg:

 

m2 * ( g/m3 ) / ( m2 / sek ) / ( g / m3 ) =          ( ganger med den omvendte brøk )

m2 * ( g / m3 ) * ( sek / m2 ) * ( m3 / g ) = sek     ( omsæt til timer )


Svar #6
13. december 2012 af P.L. (Slettet)

Tak nu kan jeg godt se det :) 

Jeg får dog bare stadig ikke det rigtige resultat, tror måske jeg regner noget forkert om. Kan jeg lokke dig til at prøve at skrive udregningen, så kan jeg tjekke hvad jeg gør forkert.. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. december 2012 af hesch (Slettet)

Du må selv skrive udregningen, så skal jeg kigge den igennem.  :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er et spørgsmål om at være omhyggelig med enheder og 10-potenserne.

Hvis man antager, at r0 = 25μm , har man

tdiss = (ro2·ρ)/ (2·D·Cs) = (25·10-6m)2·1,2·10-3kg·(10-2m)-3 / [ 2·5·10-6·(10-2m)2s-1·10-3kg·106m-3 ]

                                         = 252·1,2·10-6·2-3+6-1+6+4+3-6 s

                                         = 750·1019-22 s

                                         = 0,75 s

                                         = 2,08·10-4 t


Svar #9
15. december 2012 af P.L. (Slettet)

Jeg har bare et spørgmål. Det drejer sig om omregningen af Cs fra mg/ml til kg/m3

Du skriver: 10-3kg x 106 m-3 , men 1 mg = 1,0x10-6 kg???

Jeg ville så skrive: 10-6 kg x 106m-3 


Svar #10
15. december 2012 af P.L. (Slettet)

Hvad er galt i denne beregning?

 

((25•10-6m)• 1,2g • (10-2m)-) / ( (2•5•10-6 • (10-2m)2 s-1 • 10-3g•(106m)-3)

Jeg får 7,5x1026 og skulle få 0,75 der er jo noget helt galt ?:(

 

 


Svar #11
15. december 2012 af P.L. (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. december 2012 af hesch (Slettet)

mg/ml = g/l = g/dm3 = kg/m3


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Man har

ρ = 1,2 g/cm3 = 1,2·10-3 kg / (10-2m)3 = 1,2·10-3 kg · (10-2 m-1)-3 = 1,2 ·10-3 ·106 kg·m-3

Cs = 1000 mg/ml = 1 g/ml = 10-3 kg/(10-3 L) = 10-3 kg / (10-3 dm3) = 10-3 kg / (10-3 · 10-3 m3) = 103 kg · m-3

#10 --> Du må øve dig mere i at regne med eksponenter.


Skriv et svar til: Enheder driller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.