Matematik

Elasticiteten af en sum El(f+g)

13. december 2012 af denis123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa. i tilfælde at der er nogle der har bekendtskab til elasticitet:

Jeg er har kørt i mange cirkler over, at skulle bevise dette:

Elx(f+g) = ( f · Elx(f) + g · Elx(g) )/f+g

 

Jeg har set på dette fra alle vinkler, men kan ikke få andet end

 

( f '·x + g '·x ) / (f+g) 

som i princippet kan give

( f ' · (x / (f+g)) ) + ( g ' · (x / (f+g)) )

 

Jeg har ingen flere ideer, som jeg rigtigt kan bruge til at få f+g til også at stå oven i tællerpladsen...


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Så vidt jeg er orienteret defineres elasticiteten for en funktion f(x) som

Elx(f) = (df/dx)·(x/f(x)) = f '(x)·x/f(x)

Benyt nu denne definition på en sum af to funktioner

Elx(f+g) = d(f+g)/dx · (x/(f(x) + g(x)) = (f '(x) + g'(x))·x / (f(x) + g(x))

                                                             = (f(x)·f '(x)·x/f(x) + g(x)·g'(x)·x/g(x)) / (f(x) + g(x))

                                                             = (f(x)·Elx(f) + g(x)·Elx(g)) / (f(x) + g(x))

I tælleren ganger man leddet f '(x)·x med brøken f(x)/f(x), mens man ganger leddet
g'(x)·x med brøken g(x)/g(x) .

                                                            


Svar #2
13. december 2012 af denis123 (Slettet)

Ja det var nemlig, at 

(f ' + g')·x / (f + g) = (f · f ' · (x/f) + g · g' · (x/g)) / (f + g)

Dette virkede meget mystisk for mig, at man pludselig kunne vide, at

f ' · x = f · f ' · (x/f)

Men når man tænker over det, så har man

f ' · x = f ' · f · (x/f) <=> f · (x/f) = x (f ganger f ud, og det er garanteret, at f = f)

Så ergo må

(f '(x) + g'(x))·x / (f(x) + g(x)) = (f(x)·f '(x)·x/f(x) + g(x)·g'(x)·x/g(x)) / (f(x) + g(x))

da man kan regne begge veje

 

har lavet den. tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal indse, at f(x)/f(x) = 1, og at g(x)/g(x) = 1 (forudsat, at f(x) ≠0 og g(x) ≠ 0), og at man ikke ændrer værdien af en størrelse ved at gange den med 1.


Svar #4
13. december 2012 af denis123 (Slettet)

#3

Ja f(x)/f(x) = 1,

men f(x) · x/f(x) = x

jeg syntes ikke jeg har nævnt f(x)/f(x)... har jeg overset noget?


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, man ganger f(x)/f(x) = 1 med x på hver side.


Svar #6
14. december 2012 af denis123 (Slettet)

nåååååå så det var det jeg manglede. prikken over i'et. :)


Skriv et svar til: Elasticiteten af en sum El(f+g)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.