Kemi

Hvordan finder man ud om der er ioner i et reaktionsskema

17. december 2012 af falentin (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er sindsygt dårlig til at afstemme reaktionsskemaer. Nok mest fordi jeg bliver i tvivl om afstemningen indeholder et ion eller ej.

Elektronegativitet skal jo være over 2, før det er et ion.

Jeg har følgende eksempel, som jeg skal løse (læs I skal ikke løse det for mig, blot give mig instrumenter til hvordan jeg finder ud af om der er ioner i rekationsskemaet.

 

Mg + HCL  -> MgCl2 + H2.

 

Mg= 0,9 Elektronegavitet

H= 2,1

Cl=3,0

Hverken Mg eller HCl er et ion, men MgCl er vel et ion, da elektronegativet er over 2,0. Korrekt?

Hvordan blev I gode til at afstemme reaktionsskemaer, bortset fra at øve?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. december 2012 af exutu (Slettet)

Du har ret i at MgCl2 er en ion og ingen af de andre er (du skal dog her være opmærksom på at verden ikke er sort/hvid og at bindinger ikke altid kan opdeles i kovalent/ion/metalisk binding. Der er overgange.

Det at afstemme en reaktion:

Hvis du har svært ved at gøre det i hovedet kan du i princippet anse det som et rent logisk problem, hvor der skal være lige mange atomer på hver side (og ladninger). Lad os fx tage:

CaCl2 (aq) + AgNO3 (aq) → Ca(NO3)2 (aq) + AgCl (s)

Først kan vi se at der mangler en nitrate på venstre side da {NO3-}venstre={NO3-}højre. Altså skal der tilføjes 2 AgNO3 på venstre side:

CaCl2 (aq) + 2AgNO3 (aq) → Ca(NO3)2 (aq) + AgCl (s)

Nu har vi så det problem at både Cl og Ag ikke er afstemt. Det gælder også at {Ag}venstre={Ag}højre og {Cl}venstre={Cl}højre (for den skyld for alle atomer der kunnet tænkes at indgå). Det går heldigvis op hvis vi tilføjer 2 AgCl. Altså ender vi med:

CaCl2 (aq) + 2AgNO3 (aq) → Ca(NO3)2 (aq) + 2AgCl (s)

Hvis du kommer ud for at der er frie ladninger skal de også afstemmes og hvis du kommer ud for en redox reaktion, skal du også afstemme med elektroner.

 

 


Svar #2
17. december 2012 af falentin (Slettet)

Tak for fint svar.

Men det er mere fremgangmåden jeg efterlyser.

Dvs at den eneste måde at finde ioner, er at se om et sammensat stof har en elektronegavtivitet? Og hvis de står særskilt, vildet aldrig være atomer?

Skriv et svar til: Hvordan finder man ud om der er ioner i et reaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.