Matematik

Hurtig opgave (vektorene)

18. december 2012 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Kan nogen af jer være sød at hjælpe mig med denne opgave?

Mange tak


Svar #1
18. december 2012 af DelFerro (Slettet)

Jeg har undersøgt i opgave a, at

x1a1 + x2a2 + x3a3 = 0, der viste sig, at det er lineært uafhængige idet (x1, .., x3) = (0, .., 0),


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

Man skal så vise, at a4 ∈ span{a1,a2,a3} , dvs at ligningen

λ1a1 + λ2a2 + λ3a3 = a4

har netop een løsning.


Svar #3
18. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#2

Det vil altså ligge i denne span, når λ3 = -2 ikke? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Enhver linearkombination af de tre vektorer a1, a2, a3 er en vektor i span{a1,a2,a3} .


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis man for nemheds skyld kalder de tre skalarer for x, y og z, skal man undersøge ligningssystemet

2x  + y  + 3z = -3
3x   - y  + 4z = -6
  x + 2y -   z  = 5
4x + 4y + 3z = 2
        3y + 5z = -7

Man ser, at ligningssystemet bestående af de tre første ligninger har den entydige løsning (x,y,z) = (1,1,-2) , der også opfylder de to sidste ligninger.

 


Svar #6
18. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#4 + 5

Meget god forklaring i #5. Er det muligt at lave opgave b uden hjælp af Maple? Hvis det tager tid, kan du, kan du prøve hjælpe mig med opgave c istedet? Jeg forstår det som, at finde en vektor, der ikke hører til span{a1,a2,a3}

Altså

λ1a1 + λ2a2 + λ3a3 ≠ v ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

I b) skal man udvide sættet (a1,a2,a3) til en basis for R5 , så man skal finde to lineært uafhængige vektorer b1 og b2, der ikke er i span{a1,a2,a3} .

Se nu på ligingssystemet

2x  + y  + 3z = a
3x   - y  + 4z = b
  x + 2y -   z  = c
4x + 4y + 3z = d
        3y + 5z = e

De tre første ligninger har løsningsmatricen

| -7     7     7 |
|  7    -5    -5 | / 14
|  7    -3    -5 |

Vælg for eksempel (a , b , c) = (2, 0 , 0) . Dette giver (x , y , z) = (-1 , 1 , 1) . Vælg så et d ≠ 4x + 4y + 3z = 3 og et e ≠ 3y + 5z = 8  -- så får man en vektor, der ikke er i span{a1,a2,a3} . Derfor er, for eksempel, vektoren

b1 = [2 , 0 , 0 , 0 , 0]

en vektor, der ikke er i span{a1,a2,a3} .


Svar #8
18. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#7

Jeg er helt blank til opgave b. Men til c, determinanten for koefficientmatricen i de tre første ligninger er 14. Jeg kan ikke rigtigt se, hvorfor du har skrevet

| -7     7     7 |
|  7    -5    -5 |
|  7    -3    -5 |    ?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. december 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Og netop derfor er matricen divideret med 14 i #7 så man bare kan gange løsningsmatricen med højresiden
[a , b , c]T .


Svar #10
18. december 2012 af DelFerro (Slettet)

#9, ja men hvor kommer denne matrix fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. december 2013 af SanneHa (Slettet)

Sidder med den samme opgave, dog andre værdier.
Er ret usikker på maple, hvilke kommandoer skal man bruge for at bestemme om de er uafhænigie og om a4 ligger span.


Skriv et svar til: Hurtig opgave (vektorene)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.