Kemi

Haster -- Beregning af mg/L

18. december 2012 af sira (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens håber der er en der kan hjælpe :/

En vandprøve forventes at indholde ca 180 mg/L CaO. Dette kontrolleres ved titrering med EDTA:

Ca2+ + Na2H2-kompleks ⇔ Na2Ca-kompleks + 2H+

100 ml prøve afpipetteres og titrerés med 15,22 mL 0,0216 M EDTA.

 

Beregn CaO-indholdet i prøven som mg/L?

 

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2012 af KimT.T. (Slettet)

Vi bestemmer stofmængden af EDTA, som vi har tilsat til vores prøve - denne svarer netop til den initiale stofmængde af Ca2+:
n(EDTA) = n(Ca2+) = 0,01522 L * 0,02616 M = 0,39816 * 10-3 mol 
Det antages at Ca2+-indholdet er ækvivalent med CaO-indholdet, hvorfor denne stofmængde nu kendes. Vi anvender den molare masse for CaO til at omsætte stofmængden til masse; den molare masse er ækvivalent med summen af de indgående atomers atommasser:
Mw(CaO) = 40,0784 g/mol + 15,99943 g/mol = 56,0778 g/mol
n = m/Mw⇔ m = n * Mw
m(CaO) = 0,39816 * 10-3 * 56,0778 g/mol = 0,0223277 g = 22,3277 mg
Vi tog udgangspunkt i en prøve på 100 mL, dvs. 0,100 L; vi kan nu beregne CaO-indholdet i prøven i mg/L:
Indhold(CaO) = 22,3277 mg/ 0,100 L ≈ 223 mg/L   
Resultatet må siges at være noget afvigende i forhold til forventningerne, men er i hvertfald i samme størrelsesorden.
  


Skriv et svar til: Haster -- Beregning af mg/L

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.