Matematik

Tre ligninger med tre ubekendte

07. januar 2013 af johannowiz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, kan nogle hjælpe mig med at løse disse 3 ligninger med 3 ubekendte?

10x+4y-2z+2=0

7x+3y+z-5=0

9x-4y-z+3=0

Vil gerne have hjæp til hvordan jeg skal gribe den an uden lommerenger, har prøvet at isolere de forskellige, men køerer ikke rigtigt for mig.. tak på forhånd :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2013 af NejTilSvampe

Har i haft om matricer?


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt substitutionsmetoden. Isoler z af den sidste ligning

z = 9x -4y +3

og indsæt dette i de to første ligninger. Derved fremkommer to ligninger i x og y, der så kan løses.


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. januar 2013 af NejTilSvampe

Ellers:

(I)    10x+4y-2z+2=0

(II)   7x+3y+z-5=0

(III)  9x-4y-z+3=0

(II+III)  (7+9)x + (3-4)y + (1-1)z + (-5+3) = 0 + 0

          16x - y - 2 = 0

(I+2*II)  (10+2*7)x + (4+2*3)y + (-2 + 2*1)z + (2 - 2*5) = 0 + 0

           24x + 10y - 8 = 0

Du har nu to ligninger med to ubekendte i x og y.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

1. 10x+4y-2z+2=0

2. 7x+3y+z-5=0

3. 9x-4y-z+3=0

2.+3. giver: 16x -y - 2 = 0 >>> y = 16x - 2

1. + 2*2. giver: 24x +10y -8 = 0  >>> 24x + 10(16x - 2) - 8 = 0 >>> 184x - 28 = 0  >>> x = 28/184 = 0,1522

derfor er y = 16 * 28/184 -2 = 0,4348  -- og fra 3. fås: z = 9x + 4y +3 = 5,3348


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Værdierne for x og y er korrekte, men z er forkert.

x = 28/184 = 7/46, y = 80/184 = 20/46 , og

z = 9x -4y +3 = 121/46 = 2,6304 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Stemmer. Beklager fortegnsfejlen

Svar #7
08. januar 2013 af johannowiz (Slettet)

Super, har forstået den nu, dejligt nogle kloge mennesker gider spilde tid på at skære ting ud i pap for os mindre kloge xD


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2013 af NejTilSvampe

#7 - nogle af os har den holdning at oplyse folk er mange ting, men ikke spild af tid.


Skriv et svar til: Tre ligninger med tre ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.