Matematik

Faktoropløsning og forkortelse

13. januar 2013 af zquu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, bøvler lidt med den vedhæftede brøk, som skal opløses, hvis muligt, tæller og nævner i faktorer, og derefter forkorte brøkerne mest muligt. jeg er gået helt i stå ved denne, så håber I kan hjælpe mig :-)

På forhånd tak.

 

Vedhæftet fil: ax2.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Find rødderne i de to 2.-gradspolynomier og faktoriser dem derefter. Faktorer der er fælles kan så forkortes væk.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2013 af lfdahl (Slettet)

Tælleren kan du skrive som: a(x-1)(x-a). Prøv selv med nævneren.


Svar #3
13. januar 2013 af zquu (Slettet)

jeg får nævneren til: 2(x-a)(x+1). Men hvordan kan man skrive tællleren som a(x-1)(x-a), det kan jeg ikke helt se? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det drejer sig om brøken

[ ax2 - (a2+a)x +a2 ] / [ 2x2 -2(a-1)x -2a ] = [ a·(x2 - (a+1)x + a) ] / [ 2·(x2 - (a-1)x -a) ]

                                                                = [ a·(x2 -x -ax +a) ] / [ 2·(x2 + x -ax -a) ]

                                                                = [ a·(x(x-1) - a(x-1)) ] / [ 2·(x(x+1) - a(x+1)) ]

                                                                = [ a·(x-1)·(x-a) ] / [ 2·(x+1)·(x-a) ]

Forkort nu en fælles faktor væk.


Svar #5
13. januar 2013 af zquu (Slettet)

Mange tak! Jeg kan godt se det nu! 


Svar #6
13. januar 2013 af zquu (Slettet)

#4
men du benytter da ikke faktorisering gør du? jeg kan godt faktorisere nævneren, men tælleren kan jeg ikke få faktoriseret - jeg kan godt se hvad du gør, men når jeg nu skal benytte faktorisering så må jeg hellere gøre det. 

mangler stadig hjælp til at faktorisere tælleren 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er da ren faktorisering, hvad der foregår i #4, selv om rødderne ikke bestemmes via diskriminantudtryk.

Hvis man ønsker at faktorisere tælleren ved at bestemme rødderne,  ser man på polynomiet

ax2 - (a2+a)x +a2 = a·(x - (a+1)x + a) , og får for polynomiet x - (a+1)x + a, at

d = (a+1)2 - 4·1·a = a2 + 2a +1 -4a = a2 -2a =1 = (a-1)2 , så rødderne er

x = ((a+1) ± (a-1))/2 ⇒ x = (a+1 + a -1)/2 = a ∨ x = (a+1 -a +1)/2 = 1 , hvorfor vi får faktoriseringen

ax2 - (a2+a)x +a2 = a·(x - (a+1)x + a) = a·(x-a)·(x-1)

 


Svar #8
13. januar 2013 af zquu (Slettet)

men hvordan bliver a(x-(a+1)x+a) til x-(a+1)x+a ? og skal det ikke være a(x2-(a+1)x+a) i stedet for a(x-(a+1)x+a)? ellers mangler der da et x? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, det er en tastefejl i #7. Det skal være

"

ax2 - (a2+a)x +a2 = a·(x2 - (a+1)x + a) , og får for polynomiet x2 - (a+1)x + a, at

"

 


Skriv et svar til: Faktoropløsning og forkortelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.