Fysik

Mekanisk energi

15. januar 2013 af ChemistryIsKey - Niveau: B-niveau

Hej SP!

Jeg har et, hvad jeg går ud fra simpelt spørgsmål, som jeg simpelthen bare ikke kan finde ud af. Håber i kan hjælpe. Opgaven lyder:

"En bold kastes lodret opad med en fart på 10 m/s. Hvor højt når bolden op?"

Dette har jeg selv svaret på og har fundet det rigtigt

     h = v2 / (2g) = 5.1 m

"Hvad var boldens fart i højden 4,0 m?"

Det er dette spørgsmål der plager mig... T__T

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2013 af peter lind

Brug energibevarelse


Svar #2
15. januar 2013 af ChemistryIsKey

Ja det ved jeg godt, men det eneste jeg er kommet frem til det er, at

     Emek = Ekin + Epot = 0.5 * m * v2 + (0 J) = (0 J) + m * g * h ??


Svar #3
15. januar 2013 af ChemistryIsKey

Skal man så bare isolere farten og sætte h = 4 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. januar 2013 af mathon

 

           v(t) = 10 - 9,81•t   ⇔   0 = 10 - 9,81•t ⇔ t = 1,02   øverst oppe

           s(t) = 10•t - 4,905•t2

           4 = 10•t - 4,905•t2

           4,905•t2 - 10t + 4 = 0  og   0 ≤ t ≤ 1,02

              t = 0,546  

hastigheden til dette tidspunkt:

           v(0,546) = 10 - 9,81•0,546 = 4,64 m/s

          

 

           

          


Svar #5
15. januar 2013 af ChemistryIsKey

Er du sikker Mathon? For der står et andet facit i min bog, nemlig 3.3 m/s??


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. januar 2013 af peter lind

Der gælder E = mgh+½mv2 Da massen er konstant gælder der også g*h + ½v2 er konstant

Ved start er h=0 og v kendes så du kan beregne konstanten. Derefter indsætter du h=  4 m og du har en ligning til bestemmelse af v

 


Svar #7
15. januar 2013 af ChemistryIsKey

Undskyld, men jeg er desværre slet ikke med.. Skal man først finde

     E = 9.82 m/s2 * 0 m + 0.5 * (10 m/s)2 ?


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. januar 2013 af peter lind

Det er E/m ellers er det rigtigt


Svar #9
15. januar 2013 af ChemistryIsKey

     E / m = 50

Men hvad skal man så herfra ? Skal man sige

     50 = g * h + 0.5 * v^2

Også sætte h = 4? Men hvad så med v? Jeg er forvirret ... :(


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. januar 2013 af SuneChr


Brugbart svar (1)

Svar #11
16. januar 2013 af Andersen11 (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #12
16. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

y(t) = 10t - (1/2)gt2

Bestemmes ved y'(t) = 0 ⇒ t = 10/g, dermed

y(10/g) = 50/g. Da g = 9.82 m/s2, så er det højeste punkt h = 50/9.82 ≈ 5.1 m

Boldens fart ved højden 4 m;

y(t) = 4     og   y'(t) = v0(t) = 10 - gt        for v0 > 0, har man

v0 = 10 - gt = 2√(25 - 2g) ≈ 4.63 m/s, hvor g = 9.82 m/s2


Skriv et svar til: Mekanisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.