Fysik

Fysikopgaver - Energi

16. januar 2013 af Melinda24 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej med jer !

Jeg har en fysikrapport for i skolen, hvor der er en masse opgaver til. 

Der er 4 af dem jeg ikke kan finde ud af. 

hvis nogen af jer kunne hjælpe mig, ville det være rart !

 

Opgave 3.  Bremselængder En bil kører med farten 10m/s. Bestem bilens kinetiske energi, når dens masse er 950kg med indhold. Ved en hård opbremsning på tør vej vil der uanset hastighed ”forsvinde” en energimængde på ca. 10kJ kinetisk energi for hver meter, en bil bremser. (De 10kJ gælder kun for biler, der med indhold har massen 950 kg) Hvor langt bliver bremsesporet?

Hvor langt bliver bremsesporet, hvis bilen kører med hastigheden 40m/s?

Hvad bliver bilens kinetiske energi omsat til under nedbremsning?


Opgave 6.  Koge vand
Vand til te sættes over på komfuret. En aluminiumgryde på 0,6 kg fyldes med 2 liter vand og står et øjeblik. Starttemperaturen måles til 17°C.
Hvor meget energi skal der bruges for at varme vandet (og gryden) op til kogepunktet?

Hvad koster det at varme vandet (og gryden) op, hvis nyttevirkningen af komfuret er 78%?
NB: En kWh koster ca. 1,50 kr.

 

Opgave 8. Fordampning af aluminium
I metalindustrien bruges lasere til at skære i metalplader. En laser til det formål kan typisk have en effekt på 10 kW. Når man skærer med denne effekt i en metalplade, når varmen ikke at fordele sig i metallet, så det smelter ikke. I stedet vil metallet straks fordamper der, hvor laserstrålen rammer.


Beregn massen af den mængde aluminium, som laser kan fordamper på to minutter, hvis vi regner med, at hele energien går til fordampning. Fordampningsvarmen for aluminium er 11175 kJ/kg.


Opgave 17.  Faldende mursten
En mursten med massen 2 kg falder 15 m ned fra et stillads.

Hvilken hastighed rammer den jorden med? (NB: vi ser bort fra luftmodstand)

 

__________________________

jeg håber virkelig at i kan hjælpe mig !

Tak på forhånd !


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. januar 2013 af dikkelmikkel (Slettet)

3,

Du skal bruge at den kinetiske energi er Ek= 1/2mv2, hvor v er farten og m er massen.

For hver meter forsvider Eforsvundet(x) 10kJ/m *x = 10.000J/m *x

Så hvornår er alt energien brugt, det er jo når Ek-Eforsvundet = 0, altså

10kJ/m *x - 1/2mv^2 = 0 =>  x = 1/2mv^2/10.000J

6. Brug dE = mc*dt og find c for vand og aluminium.,

17. Brug energibevarelsen siden luftmodstanden ikke er talt med: 1/2mv^2 = mgh <=> 2gh = v^2  =>  v = √(2gh)

Du skulle ikke engang bruge massen her ;)


Skriv et svar til: Fysikopgaver - Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.