Fysik

Energi

17. januar 2013 af Melinda24 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej 

jeg har problemer med to opgaver i Fysik, håber der er nogen derude som kan hjælpe

Opgave 2.  Koge vand
Vand til te sættes over på komfuret. En aluminiumgryde på 0,6 kg fyldes med 2 liter vand og står et øjeblik. Starttemperaturen måles til 17°C.
Hvor meget energi skal der bruges for at varme vandet (og gryden) op til kogepunktet?
Hvad koster det at varme vandet (og gryden) op, hvis nyttevirkningen af komfuret er 78%?
NB: En kWh koster ca. 1,50 kr.

 

Opgave 4. Fordampning af aluminium
I metalindustrien bruges lasere til at skære i metalplader. En laser til det formål kan typisk have en effekt på 10 kW. Når man skærer med denne effekt i en metalplade, når varmen ikke at fordele sig i metallet, så det smelter ikke. I stedet vil metallet straks fordamper der, hvor laserstrålen rammer.
Beregn massen af den mængde aluminium, som laser kan fordamper på to minutter, hvis vi regner med, at hele energien går til fordampning. Fordampningsvarmen for aluminium er 11175 kJ/kg.

 

______________________

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. januar 2013 af Bankier (Slettet)

Prøv at se i din fysikbog -  der står helt sikkert nogle eksempler, som ligner dine opgaver.

Opg 2:

Q = m * C *delta t

Q = massen * specifik varmekapacitet * temperaturændring.

 

Nyttevirkning er et udtryk for hvad den faktiske udnyttelse af den tilførte energi, som går til selve formålet.

Et eksempel. Hvis du cykler, så er der en nyttevirkning på ca 25 %, dvs kun 25 % af den energi du laver i kroppen går til at træde pedalerne rundt - resten går lidt varme.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. januar 2013 af Bankier (Slettet)

nyttevirkning = Eudnyttet / Eforbrugt


Svar #3
17. januar 2013 af Melinda24 (Slettet)

mange tak for hjælpen !! det hjalp virkelig !

men hvad med opg 4 ? kan du den 


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.