Fysik

Energi

23. januar 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Se link http://billedeupload.dk/images/o8KMi.png

I skal kun kigge på den sidste mellemregning til den 2. kinetisk energi, hvor døren svinger efter at have ramt en kugle. Jeg ser her, at

K2 = (1/2)Iω2 = (1/2)(m(0.5d)2 + (1/3)Md22 = 0.4 J, hvor  ω ≈ 0.4 rad/s

Nu tænker om det er muligt at ændre på noget anderledes, at  

K2 = (1/2)(m + M)v2 = (1/2)(m + M)(ωd)2 , hvor v = ωd.

Her får man ikke den samme værdi. Hvorfor?


Brugbart svar (2)

Svar #1
23. januar 2013 af peter lind

Hastigheden af de enkelte dele af døren varier mellem 0 og op til hastigheden af dørkanten ωd  . Du bruger hastigheden ved dørkanten på hele døren og på kuglen


Svar #2
23. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

OK. Hvis jeg nu tænker på lidt anderledes, hvor jeg kombinerer to ting sammen, impuls og kinetisk engergi;

mvB = (m + M)v ⇒ v = mvB/(m + M), så           (vB er kuglens hastighed før den rammer på døren)

K2 = (1/2)(m + M)v2 = (1/2)(m + M)(mvB/(m + M))2 = (mvB)2/[2(m + M)] ≈ 0.53 J.

Hvad er forskellen mellem de to? Kan du evt. opstille et udtryk?


Brugbart svar (2)

Svar #3
23. januar 2013 af peter lind

Der gælder det samme. Du kan ikke bare sige at hele døren har samme hastig som dørkanten


Svar #4
23. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Jeg er ikke helt med på det. Når jeg har fundet vinkelhastighed (ω), vil jeg gerne finde hastighed, og det er v = ωd. Så indsætter jeg det i den kinetisk energi formel med den samlede masse af både døren og kuglen.


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. januar 2013 af peter lind

Nej. Hastigheden af de forskellige dele af døren er forskellige, så du kan ikke tilskrive døren en hastighed.


Svar #6
23. januar 2013 af DelFerro (Slettet)

Hmm .. Okay mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.