Matematik

Reducer udtryk

29. januar 2013 af Taskenr2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg skal reducere følgende udtryk til en uforkortelig brøk, så den ikke indeholder negative eksponenter:

a-n * b-m *b-m+1

---------------------

        (2a)-n

Jeg har brug for et godt råd. Håber i kan hjælpe mig.

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2013 af BrianBjarkeJensen (Slettet)

En negativ eksponent betyder at du ændrer tallets placering i forhold til brøkstregen:

= (2a)n / (an * bm * bm+1)

Herefter kan du lægge m'erne sammen, da det er samme "tal" og deres grundtal bliver ganget med hinanden. Du kan betragte eksponenten som et "højere niveau", hvor det er sådan at når grundtallet bliver ganget, bliver tallene i det højere niveau (eksponenterne) plusset, da plus er et "niveau" under gange ( i henhold til hvad man skal gøre først når man regner):

= (2a)n / (an * bm+m+1)

= (2a)n / (an * b2m+1)

Du har nu 2 a'er foroven og ét a for neden, det ene a for oven får ud med det ene a for neden:

= an / b2m+1

Dette er dit svar.


Svar #2
29. januar 2013 af Taskenr2 (Slettet)

Mange tak for den gode forklaring! Det var jo i virkeligheden ikke så kompliceret som jeg gjorde det til i mit hoved.

Derudover er jeg meget beæret over at være dit første besvarede indlæg :)

Håber på at se flere forklaringer fra dig på et tidspunkt hvis der er mere der driller, tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2013 af BrianBjarkeJensen (Slettet)

Det var min fornøjelse at hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Resultatet i #1 er desværre ikke korrekt, idet potenserne af 2 er smidt væk, og der fuskes lidt med eksponenterne for b.

Man har i stedet

a-n · b-m · b-m+1 / (2a)-n = (2a)n · a-n · b-m · b-m+1

                                           = 2n · an · a-n · b-m · b-m+1

                                           = 2n · b-2m+1

                                           = 2n / b2m-1


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2013 af BrianBjarkeJensen (Slettet)

Jeg må sgu desværre indrømme, at jeg tror at du har mere ret :-/


Skriv et svar til: Reducer udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.