Fysik

Hjælp det haster virkelig :(

15. februar 2013 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der en der kan hjælpe mig med følgende opgaver, da jeg er lidt på bar bund? Evt. med nogle nyttige formler eller noget. 

En flyttekasse med massen 50 kg står stille på et vandret gulv. På et tidspunkt kommer der en flyttekvinde og skubber til kassen. Når hun skubber med en kraft på 450 N får hun lige præcis sat kassen i bevægelse.

a) Bestem den statiske gnidningskoefficient.

b) Den dynamiske gnidningskoefficient er 0,70. Hvor stor en kraft skal flyttekvinden skubbe med for at kassen bevæger sig med en konstant fart?

Tak på forhånd :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. februar 2013 af peter lind

Brug F = μ*N og i b yderligere at hvis kassen bevæger sig med konstant fart er de totale kræfter på kassen 0


Svar #2
15. februar 2013 af snilo (Slettet)

Hvad er det nu μ er? Altså hvilken værdi har den? Forstod ikke helt b? Hvilken formel skal jeg bruge? 


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. februar 2013 af mathon

 

                         F gnid = µ • FN = µ •m • g = 450 N                         FN er normalkraften

                         µ •(50 kg) • (9,81 N/kg) = 450 N

                         µ •(490,5 N) = 450 N

                         µ = (450 N) / (490,5 N) = 0,92

      µ er altså en dimensionsløs gnidningskoefficient


Svar #4
15. februar 2013 af snilo (Slettet)

Er mys værdi altid 0,92? Og har den ingen enhed? Hvilken formel skal jeg bruge i opg b?


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Som nævnt i #3 er gnidningskoefficienten μ dimensionsløs. Dens værdi afhænger af de materialer, der gnider mod hinanden.


Brugbart svar (2)

Svar #6
15. februar 2013 af mathon

 

         Er µ's værdi altid 0,92?            Nej

         ...har den ingen enhed?          ikke når den er dimensionsløs


Svar #7
15. februar 2013 af snilo (Slettet)

Forstår stadig ikke hvordan opgaven skal løses?


Brugbart svar (2)

Svar #8
15. februar 2013 af mathon

 

                        ...den er ellers gennemregnet i #3

                    


Brugbart svar (2)

Svar #9
15. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

I spm b) kender man μ og skal så beregne skubbekraften, så at kassen bevæger sig med konstant fart, dvs. så at summen af alle kræfterne er lig med 0.


Brugbart svar (2)

Svar #10
15. februar 2013 af mathon

#3


bedre

                         Fgnid = µstat • FN = µ •m • g = 450 N                         FN er normalkraften

                         µstat •(50 kg) • (9,81 N/kg) = 450 N

                         µstat •(490,5 N) = 450 N

                         µstat = (450 N) / (490,5 N) = 0,92

      µstat er altså en dimensionsløs gnidningskoefficient ved igangsætning


Brugbart svar (2)

Svar #11
15. februar 2013 af mathon

b)
         når flyttekassen er i bevægelse taler man
om
         den dynamiske gnidningskoefficient

         her
                      µdyn = 0,70        


Svar #12
15. februar 2013 af snilo (Slettet)

Hvordan regner jeg kraften ud i b?  Er den bare 0?


Brugbart svar (2)

Svar #13
15. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Beregn Fgnid af

Fgnid = µdyn · FN = µdyn · m · g ,

hvor man nu kender µdyn = 0,70 .

Der skal skubbes med en kraft, der lige netop balancerer mod gnidningskraften.


Svar #14
15. februar 2013 af snilo (Slettet)

Når på den måde, tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Hjælp det haster virkelig :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.