Fysik

beregning af acceleration

15. februar 2013 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En bold ruller af et bord og lander med distancen D frafoden af bordet. Hvis bolden ruller af bordet fra planeten X og lander med distancen 2,76D fra foden af bordet, hvad er så accelerationen grundet tyngdekraften?

Jeg tænkte at det nok blot var 9,82/2,76, men dette giver ikke det rigtige resultat. Ifølge facit skal den give 1,28 m/s^2

 

Nogen der kan hjælpe mig igang?


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man må antage, at bolden starter med samme hastighed i vandret retning. Forholdet mellem faldtiderne er så t1/t2 = 1/2,76 . Da den lodrette faldvej er den samme, gælder der så

(1/2)a1·t12 = (1/2)a2·t22 , hvorfor

a1/a2 = (t2/t1)2 ,

og med a1 = g, har man så

a2 = g·(t1/t2)2 = g/2,762 = 1,29m/s2


Svar #2
15. februar 2013 af Rina68 (Slettet)

Det vil sige at (t1/t2)2 er det samme som t^2

Er det fordi jeg ved at forholdet mellem tiden er 2,76?


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man må antage, at hastigheden vx i vandret retnng er den samme i de to opstillinger. Længden i x-retningen er da vx·gange faldtiden. Og da forholdet mellem længderne i x-retningen er 1/2,76, må forholdet mellem faldtiderne da være lig med dette forhold. Resten er udledt i #1.


Skriv et svar til: beregning af acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.