Matematik

Kan i finde ud af at finde monotoniforhold i en funktion?

18. februar 2013 af thugfaner (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Beten monotoniforhold for funktionen f(x)=-x^3-3x^2+9x 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2013 af Stats

Brug differentialregning

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. februar 2013 af hbhans (Slettet)

Sæt f'(x) = 0. I de fundne punkter har f(x) vandret tangent. Der bliver 2 rødder, x1 < x2. Bestem fortegnsvariationen af f'(x) i intervallerne -∞ < x < x1, x1 < x < x2 og x2 < x < ∞ . Hvis f'(x) < 0 i et interval er f(x) aftagende, og hvis f'(x) > 0 i et interval er f(x) voksende i intervallet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2013 af ChemistryIsKey

Først differentierer du funktionen

     f'(x) = -3x2 - 6x + 9

Herefter sætter du ovenstående lig nul, da tangenthældningen (som f' jo angiver) er 0 i ekstremumspunkterne og løser for x (du finder altså x-koordinaten til ekstremumspunkerne for funktionen f vha. f')

     -3x2 - 6x + 9 = 0

     d = b2 - 4ac = (-6)2 - 4 · (-3) · 9 = 36 + 108 = 144

     x = (-b ± √d) / 2a = (-(-6) ± √144) / (2 · (-3)) = (6 ± 12) / -6:     x = 1 eller x = -3

Nu kan du lave det der hedder en fortegnsundersøgelse, hvor du kigger på om f' er positiv eller negativ hhv. før og efter nulpunkterne. Hvis f' er negativ så er f aftagende (da tangenthældningen er negativ) og hvis f' er positiv så er f voksende.

f'(-5) = -36: f(x) er aftagende

f'(-3) = 0: f(x) har lokalt minimum

f'(-2) = 9: f(x) er voksende

f'(1) = 0: f(x) har lokalt maksimum

f(2) = -15: f(x) er aftagende

Du kan udfra denne fortegnsundersøgelse afgøre monotoniforholdene for funktionen f(x):

     f(x) er monotont aftagende i intervallet {-∞ > x ≥ -3}

     f(x) er monotont voksende i intervallet {3 ≤ x ≤ 1}

     f(x) er monotont aftagende i intervallet {1 ≤ x < ∞}


Skriv et svar til: Kan i finde ud af at finde monotoniforhold i en funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.