Kemi

Beregning af pH - base i overskud

19. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har at gøre med en syre-base-titrering (svag syre med stærk base).

Info: c(CH3COOH) = 0,100M, c(NaOH) = 0,100M

Jeg ønsker at beregne pH ved tilsætning af NaOH i overskud. Ækvivalenspunktet er ved V(NaOH) = 20 mL, og der er i forvejen 20 mL CH3COOH i blandingen.

Jeg vil beregne pH ved V(NaOH) = 30 mL

                   CH3COOH      +      OH-           ->      CH3COO-  + H2O

*Før          0,0020mol            0,0030mol                 0mol

Efter              0 mol                 0,0010mol                0,0030mol

* n(CH3COOH) = cV = 0,100M • 0,020L = 0,0020 mol
* n(OH-) = cV = 0,100M • 0,030L = 0,0030mol

 

Hvordan udregner jeg nu pH? jeg tænkte på at bruge pufferligningen, men det kan jeg vel ikke, da man ikke kan dividere med nul?

      pH = 4,76 + log(0,0030 / 0) ?              hvad skal jeg gøre?


Svar #1
19. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

eller vent! pufferne har vel slet ikke nogen indflydelse mere, da der er et overskud af OH-

 jeg finder derfor [OH-]: [OH-]  = n(overskud) / V(total)

        pH = -log[OH-]


Svar #2
19. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

er #1 rigtig?


Svar #3
19. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

#1 mener jeg pOH = -log[OH-] og pH = pKv - pOH .. men det er stadig et spørgsmål :=)


Brugbart svar (2)

Svar #4
20. februar 2013 af mathon

på opfordring:

efter:

                      n(OH-(aq))overskud = (0,030 L)•(0,1 mol/L)  -  (0,020 L)•(0,1 mol/L)  =  0,001 mol

                      [OH-(aq)]overskud = (0,001 mol) / ((0,020 + 0,030) L) = 0,02 M

                      pOH = -log(0,02) = 1,70

ved 25ºC
                     pH = pKv - pOH = 14 - 1,70 = 12,30
 


Skriv et svar til: Beregning af pH - base i overskud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.