Matematik

Hardcore talteori problem

19. februar 2013 af Flemming1212 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er mulight, at der findes et naturligt tal n således at 1+2+3+...+n ender med de to sidste cifre 13?. Prøv at bevise sætningen vha. wilsons' sætning, euler's sætning, andre sætninger, eller kongruens. Tak. Ellers er andre beviser også velkomne. Held og lykke + TAK.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man skal med andre ord undersøge, om ligningen

n(n+1)/2 ≡ 13 (mod 100)

har positive løsninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis der skal gælde

1+2+...+n = n·(n+1)/2 ≡ 13 (mod 100)

vil n·(n+1)/2 -13 være deleligt med 100, og der vil da findes et helt tal m, så at

n·(n+1)/2 -13 = m·100 , eller

n·(n+1) -26 = 200·m , eller

n2 + n -6 = 200·m + 20, dvs.

(n-2)·(n+3) = 20·(10m+1) .

Højresiden skal være delelig med 20 = 2·2·5 og med 10m+1 . Venstresiden skal derfor også være delelig med 5. Da 5 er et primtal, må 5 derfor enten gå op i (n+3) eller i (n-2) . men da forskellen mellem (n+3) og (n-2) selv er 5, må 5 derfor gå op både i (n+3) og i (n-2). Venstresiden er derfor delelig med 52 = 25, så højresiden må også være delelig med 52 . Det betyder, at 5 må gå op i 10m+1. Men dette er umuligt, da 5 går op i 10m og derfor ikke kan gå op i 10m+1 . Der findes derfor ikke noget helt tal m, så at
n·(n+1)/2) -13 = m·100 , og derfor vil tallet n·(n+1)/2 ikke ende med cifrene 13 for noget n.


Skriv et svar til: Hardcore talteori problem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.