Fysik

Beregn opdriften

21. februar 2013 af HrQuantum (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen.

Jeg skal beregne opdriften på en heliumballon med rumfanget 250 L, når temperaturen er 22 grader og trykket er 1 atm.

Opdriften på et legeme er tyngen af den fortrængte væske. Fop = ρluft* V * g

Jeg ved ikke hvor jeg skal starte. Hjælp?

 

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
21. februar 2013 af hesch (Slettet)

Du skal finde forskellen i vægtfylden:

Δρ = ρluft - ρhelium

Opdriften bliver så:

Fop = Δρ * V * g


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. februar 2013 af mathon

          

                     Fop = ρluft  V g          

                     Fop = (1,293 kg/m3) • (0,250 m3) (9,81 N/kg) = 3,171 N

 

                     Fløftekraft = ρluft  V g - ρHe  V g = (ρluft - ρHe)   V g = Δρ   V g     som anvist i #1

                     Fløftekraft = Δρ (2,4525 N•m3/kg)


Brugbart svar (2)

Svar #3
21. februar 2013 af mathon

               
                     ρHe = (p•M) / (R•T)

                                  p•M = (1 atm) • (0,004 kg/mol) = 0,004 atm•kg/mol

                                  R•T = (8,2058·10-5 atm·m3/(mol·K)) • ((273+22) K) = 0,024207 atm·m3/mol

 

                     ρHe = (0,004 atm•kg/mol) / (0,024207 atm·m3/mol) = 0,1652 kg/m3


Skriv et svar til: Beregn opdriften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.