Matematik
integrale funktion
Hej, ved ikke hvilken metode man skal bruge til denne ubestemte integrale funktion:
∫ (3x+2)*x^3 dx
Har prøvet med partiel integration, men syns ikke rigtig det virkede. Kan ikke helt forstå hvornår man må bruge substitution, og hvornår man ikke må?
tak på forhånd
Svar #2
21. februar 2013 af lfdahl (Slettet)
Substitution er ikke nødvendig her.
Brug: ∫axndx = (a xn+1)/(n+1) + c = (a/n+1) xn+1 + c på udtrykket: ∫(3x4+ 2x3)dx
Svar #3
21. februar 2013 af mathon
partiel integration:
∫ x3 • (3x+2) dx = (1/4)x4 • (3x+2) - (1/4)•∫ x4 • 3 dx = (1/4)x4 • (3x+2) - (3/4)•∫ x4dx =
(3/4)x5 + (1/2)x4 - (3/4)•(1/5)x5 + k =
0,75x5 + 0,5x4 - 0,15x5 + k =
0,60x5 + 0,5x4 + k
Svar #5
21. februar 2013 af johannowiz (Slettet)
Hvad så hvis ∫ (3x+2)^2*x^3 dx altså hvor begge er opløftet
Svar #6
21. februar 2013 af mathon
1) ∫ x3 • (3x+2)2 dx = (1/4)x4•(3x+2)2 - (1/4)•∫x4•2(3x+2)•3dx =
(1/4)x4•(3x+2)2 - (3/2) • ∫x4•(3x+2) dx
∫x4•(3x+2) dx = (1/5)x5•(3x+2) - (1/5)•∫x5•3dx = (1/5)x5•(3x+2) - (3/5)•(1/6)x6 + k1 =
(1/5)x5•(3x+2) - (1/10)•x6 + k1
som indsat i 1)
giver
∫ x3 • (3x+2)2 dx = (1/4)x4•(3x+2)2 - (3/2) •((1/5)x5•(3x+2) - (1/10)•x6 + k1) =
(1/4)x4•(3x+2)2 - (3/10)x5•(3x+2) + (3/20)x6 - (3/2)•k1 =
(3/20)x6 + (1/4)x4•(3x+2)2 - (3/10)x5•(3x+2) + k =
0,15x6 + 0,25x4•(3x+2)•(1,8x+2) + k = 1,5x6 + 2,4x5 + x4 + k
Svar #7
21. februar 2013 af papas (Slettet)
den nemmeste metode er dog at fjerne parenteserne
= ∫ 3x4dx + ∫2x3dx
Svar #8
21. februar 2013 af mathon
nemlig
∫ (3x+2)•x3 dx = ∫ (3x4+ 2x3 )dx = (3/5)x5 + (2/4)x4 + k = (3/5)x5 + (1/2)x4 + k
∫ x3 • (3x+2)2 dx = ∫ x3 • (9x2+ 12x + 4)dx = ∫ (9x5 + 12x4 + 4x3)dx =
(9/6)x6 + (12/5)x5 + x4 + k = (3/2)x6 + (12/5)x5 + x4 + k =
1,5x6 + 2,4x5 + x4 + k
men nu var emnet
gennemførelse af partiel integration :-)
Svar #10
21. februar 2013 af mathon
opfølgning på
"Har prøvet med partiel integration, men synes ikke rigtig det virkede."
Svar #11
21. februar 2013 af papas (Slettet)
hej Mathon
jeg har respekt for dit arbejde og husker dit navn efter ca 3 aars pause, men han skriver jo
ved ikke hvilken metode man skal bruge til denne ubestemte integrale...
Så må du ikke forvirre ham!
vh
Skriv et svar til: integrale funktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
