Biologi

Haster!!! - rhesus-negative - Hardy weinberg loven

25. februar 2013 af Mezia (Slettet)

Hej! Er der nogen, der kan fortælle mig, hvilke formler jeg skal bruge her: I USA er hyppigheden af rhesus-negative (rr) personer ca. 16 %. Antag at befolkningen er i Hardy-Weinberg ligevægt med hensyn til rhesus-systemet.
a) Beregn hyppigheden af r-allelen i populationen:

b) Hvor stor en del af de rhesus-negative kvinder kan forventes at være gift med rhesus-positive mænd?
c) Hvor stor en del af samtlige børn vil være rhesus-positive børn af rhesus-negative mødre?
d) Hvor stor en del af de rhesus-positive børn vil have en rhesus-negativ moder?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2013 af exutu (Slettet)

Her er et hardyweinberg regneeksempel, hvis der er noget du ikke forstår så skriv:

frekvens for x = F(x)

F(r)=q

F(R)=p

F(rr) = q^2

F(Rr) = 2*p*q

F(RR) = p^2

q^2  = 0.16 => q= 0.4

p+q=1 ; p=1-q=0.6

2*p*q= 0,48

p^2= 0,36


Svar #2
25. februar 2013 af Mezia (Slettet)

Dvs. a) p+q=1; q=0,4+1 = 1,4, dvs. p^2 = 1,96, er det svaret på spørgsmål?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. februar 2013 af exutu (Slettet)

Nej q=0,4=1-p=1-0,6. Men q blev bestemt ved at sige at q^2=0,16 => q=0,4 (og 0,4 er allelhyppigheden af r).

p^2 = 0,6*0,6=0,36


Svar #4
25. februar 2013 af Mezia (Slettet)

Årgh, det burde egentlig være logisk.. Jeg havde lige vekslet q og p...Men ved fx spørgsmål b, hvilke værktøjer skal man så have fat i?


Skriv et svar til: Haster!!! - rhesus-negative - Hardy weinberg loven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.