Kemi

svage syrer og baser

25. februar 2013 af Ida99 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 


1) Beregn [H3O+], [OH-], pH og pOH i følgende svage syre og base opløsninger:

a) 0,02 M H3PO4

b) 0,04 M NH3

Er der nogle der kan hjælpe med denne opgave, jeg har løbet panden lidt mod muren ....


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

a.   H3PO4 er en middelstærk syre

       S         +          H2O        <----->         B           +             H3O+

                   Ks = [H3O+]2 / (cs - [H3O+])   

          Ved 25oC:

                  7,59 • 10-3M = [H3O+]2 / (0,02M - [H3O+])

                  Isoler [H3O+]

                  pH = -log([H3O+])

 

b.   NH3 er en svag base

       B          +       H2O         <----->         S          +           OH-

                 Kb = [OH-]2 / (cb - [OH-])

                 da det er en svag base, antager vi, at cb >> [OH-] : cb - [OH-] ≈ cb

                 Kb = [OH-]2 / cb               

                 [OH-]2 = Kb • cb

                 2 • log([OH-]) = log(Kb•cb)

                2 • log([OH-] = log(Kb) + log(cb)

                -2 • pOH = -pKb + log(cb)

                pOH = (1/2)•(pKb - log(cb))

       Ved 25oC:

                pOH = (1/2)•(4,75 - log(0,04))

                pH = pKv - pOH = 14 - pOH

                

               


Skriv et svar til: svage syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.