Kemi

Hjælp til to kemi opgaver

27. februar 2013 af simonlinn (Slettet) - Niveau: C-niveau

3. Carbonylchlorid (COCl2, kaldes også phosgen) er en meget giftig gas, der blev brugt som giftgas under 1. verdenskrig, men som også bruges i produktionen af isoleringsmaterialer. Det fremstilles af carbonmonoxid og dichlor:
CO (g) + Cl2 (g) → COCl2 (g)
a) Hvor meget dichlor skal bruges for at lave 1 kg carbonylchlorid.


b) Hvor meget dichlor skal til at dække verdensproduktionen på 2 Mton (2*106 ton).


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. februar 2013 af fafdsafasd (Slettet)

Det vides, at der skal laves 1 kg COCl2, og at der dertil skal bestemmes hvor meget Cl2 der skal til at gøre dette. Med henblik på at kunne bestemme massen af Cl2 ved formlen n = m / M, udledes stofmængden af 1 kg COCl2, hvorefter denne, ud fra reaktionsforholdet da anvendes til at bestemme massen af den mægnde af Cl2 nødvendig for, at kunne lave 1 kg COCl2.

 


Brugbart svar (2)

Svar #2
27. februar 2013 af fafdsafasd (Slettet)

I opgave b vil fremgangsmåden være identisk, bare med betydeligt større tal


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. februar 2013 af fafdsafasd (Slettet)

Er du bekendt med kemisk mængdeberegning?


Svar #4
28. februar 2013 af simonlinn (Slettet)

Altså, jeg har regnet MCOCl2 ud til 98,910 g men jeg aner ikke hvordan jeg kommer videre.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. marts 2013 af fafdsafasd (Slettet)

I givet fald ved du, at stofmængden (nødvendig for at kunne beregne massen af Cl2) af den mængde COCl2 der ønkes produceret, jf. formlen n = m / M, kan gives ved

    nCOCl2 = 1000 g / 98,910 g/mol = 10,1102 mol

 

ifølge reaktionsskemaet kan det aflæses, at stofferne optræder i ækvivalente mængder, hvorfor du ved, at stofmængden COCl2 og Cl2 er tilsvarende hinanden. Herfra kan du altså opstille, med henblik på at bestemme massen af Cl2, at

    mcl2 = 10,1102 mol · Mcl2

 

 

   


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. marts 2013 af fafdsafasd (Slettet)

den molare masse, som du har regnet dig frem til angives desuden i g/mol, M, og altså ikke i gram, som du har skrevet i #4.


Skriv et svar til: Hjælp til to kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.