Matematik

Eksponentiel udvikling

28. februar 2013 af mrcool10 (Slettet) - Niveau: C-niveau

(b) THC (det aktive stof i hash) har en halveringstid på ca. 4 døgn.
(i) En person indtager 12 mg THC. Hvor meget THC har personen tilbage i
kroppen efter 4, 8, 12 og 16 døgn?

opgave (i)
Efter 4 døgn = 6
Efter 8 døgn = 3
Efter 12 døgn = 1,5
Efter 16 døgn = 0,75 

(ii) Benyt halveringstiden til at bestemme konstanten a i udtrykket
M = M0 ⋅ at, (det samme som, y=b*ax)
(når tiden måles i døgn).

 


- Jeg kan ikke finde ud af at lave opgave (ii) - Det jeg har prøvet på indtil videre for at finde a har jeg oploadet som dokument, men er ikke sikker på at det er rigtigt. Nogle der kan forklare hvordan jeg skal finde a?

Vedhæftet fil: a = 0,8408.xlsx

Brugbart svar (2)

Svar #1
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man har så

y = 12 · (1/2)x/4 = 12 · ((1/2)1/4)x

hvor x måles i døgn efter indtagelsen af stoffet. Altså

a = (1/2)1/4


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. februar 2013 af ChemistryIsKey

Du finder a ved

     T1/2 = ln(2) / ln(a)

     T1/2 · ln(a) = ln(2)

     a = eln(2) / T1/2 = eln(2) / 4 ≈ 1.18921

:)


Brugbart svar (2)

Svar #3
28. februar 2013 af lfdahl (Slettet)

f(x) = 12 (1/2)t/T½ = 12 [(1/2)1/T½]t

Så a = (1/2)1/T½


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dit resultat er forkert. Se #1 eller #3.

Du benytter et udtryk for fordoblingstiden og finder derved 1/a for denne opgave.


Svar #5
28. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

#1 det du har svaret - er det sådan set det eneste opgave (ii) forlanger.. er der ellers andet jeg skal udregne?


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, det er alt, hvad der kræves i det spm.


Svar #7
28. februar 2013 af mrcool10 (Slettet)

Mange mange tak Andersen11 - du er der altid når man har brug for dig hehe 


Brugbart svar (1)

Svar #8
28. februar 2013 af SuneChr


Skriv et svar til: Eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.