Kemi

Hjælp til opgave i kemi - Fedtstoffer

03. marts 2013 af AndersKaspersen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har fået til opgave at svare på følgende, der omhandler fedstoffer og fedtsyrer i kemi. Jeg kunne godt bruge lidt hjælp, og gerne hvorfor man gør som man gør. Opgaveformuleringen lyder:

Hvor mange forskellige trlglycerídmolekyler kan der dannes af de tre fedtsyrer palmitinsyre, stearínsyre og oliesyre? (Et triglyceridmolekyle kan godt indeholde to eller eventuelt tre ens fedtsyrekeder. Husk også at se efter asymmetriske carbonatomer).


På forhånd tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2013 af vejgeh (Slettet)

God, gammeldags kombinatorik. Det er sindssygt vigtigt, synes jeg, at man forstår "matematikken" bag den slags opgaver, fordi den er simpel og går igen i mange forskellige situationer.

Forestil dig, dit molekyle udgøres af glycerol med tre forskellige sidegrupper, altså er der tre "pladser" at fylde ud. På den første plads er der tre muligheder for fedtsyren - enten palmitinsyre, stearinsyre eller oliesyre. Det samme er tilfældet på plads nr. 2 i glycerolmolekylet. Ligeledes kan der også på den 3. plads i glycerolmolekylet være tre forskellige fedtsyrer.

Det samlede antal muligheder er produktet af mulighederne for hver position, altså 3*3*3 = 33 = 27 kombinationsmuligheder.

 

Havde du en situation, hvor der var fem forskellige fedtsyresidekæder at vælge mellem, havde svaret været 5*5*5 = 53 = 125 kombinationsmuligheder.


Svar #2
03. marts 2013 af AndersKaspersen (Slettet)

Tak for den gode forklaring! Hjalp meget :-)


Skriv et svar til: Hjælp til opgave i kemi - Fedtstoffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.