Matematik

monotoniforholde uden hjælpemidler

07. marts 2013 af asweetgirl (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen,

Jeg har en matematik aflevering for til i dag kl. 23.00 er der evt. en der kunne hjælp mig med denne opgave:

en funktion f er givet ved

f(x)=ln(x)-x+3

bestem monotoniforholdene

 

Jeg har differentieret funktionen og fået 1/x-1, men ved ikke helt, hvad jeg så skal?

lidt nedtur ikke at kunne huske det selv når man burde kunne det uden hjælpemidler xD


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2013 af ChemistryIsKey

Nu skal du sætte den differentierede funktion lig 0, for at undersøge hvor tangenthældningen vil være 0 (i et ekstrema)

     1/x - 1 = 0

     1/x = 1

      1 = x

I x = 1 er der altså et ekstrema og du kan afgøre, hvorvidt dette er et minimum eller maksimum ved en fortegnsundersøgelse. Dette gøres ved, at du sætter x-værdier før og efter ekstremaet ind i den differentierede og på denne måde kan du så afgøre om den oprindelige funktion er voksende eller aftagende hhv. før og efter ekstremaet

     f'(0.5) = 1/0.5 - 1 = 2 - 1 = 1      (Den oprindelige funktion er voksende før ekstrema, da tangenthældningen er positiv)

     f'(1) = 1/1 - 1 = 0                         (Ekstrema, da tangenthældningen er 0)

     f'(2) = 1/2 - 1 = - 1/2                   (Den oprindelige funktion er aftagende efter ekstrema, da tangenthældningen er negativ)

Monotoniintervallerne kan herved opstilles:

f(x) er voksende i ]0 ; 1]

f(x) har globalt maksimum i x = 1

f(x) er aftagende i [1 ; ∞[

:)


Svar #2
07. marts 2013 af asweetgirl (Slettet)

Det er jo også rigtig. Mange tak for at du ville bruge tid på at hjælpe med det. :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2013 af ChemistryIsKey

Selvfølgelig! Held og lykke med afleveringen :)


Svar #4
07. marts 2013 af asweetgirl (Slettet)

Tak, det var kun den opgave jeg manglede så kan holde "fri" om lidt :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2013 af ChemistryIsKey

Godt at høre :)


Skriv et svar til: monotoniforholde uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.