Biologi

Hjælp til genetik opgave..haster!

09. marts 2013 af Otlen (Slettet)

Opgave IV.8:
I USA er hyppigheden af rhesus-negative (rr) personer ca. 16 %. Antag at befolkningen er i Hardy-Weinberg ligevægt med hensyn til rhesus-systemet.
a) Beregn hyppigheden af r-allelen i populationen:
Benytter Hardy-weinberg ligningen: 2qp + p2 + q2
2pq = Rr p2 = RR q2 = rr
Der vides at q2=rr er 16 % og for at finde r-allelen i populationen gøres følgende: √0,16 = 0,4 Korrekt
b) Hvor stor en del af de rhesus-negative kvinder kan forventes at være gift med rhesus-positive mænd?
P2 + 2pq = sandsynlighed Rh+
Hardy-weinberg ligningen omskrives, hvor p findes først: 1 - 0,4 = 0,6
Nu hvor både p og q kendes, sættes de ind i ovenstående ligning: 0,62 + 2 * 0,6 * 0,4 = 0,84
Der vides at: (RR + Rr) * (rr)
(0,62 + 2 * 0,6 * 0,4) * 0,42
0,16 er antallet af negative kvinder, da rr -> negative kvinder: 0,16 * 0,84 = 0,1344
Dermed forventes 0,1344 Rh negative kvinder at være gift med Rh-positive mænd. var mit svar

Ikke korrekt. Du skal ikke regne kvinden med. Det er givet, at hun er negativ. Du skal finde ud af hvad sandsynligheden er for, at hun gifter sig med en positiv mand. Du får at vide at hun er negativ (dermed er denne sandsynlighed 1, om man vil), så det er kun manden der tæller.

Det er opgave b, som er forkert og det der er streget under er kommentar, jeg forstår ikke helt, hvad jeg skal, nogen der kan hjælpe?

 


Skriv et svar til: Hjælp til genetik opgave..haster!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.