Kemi

Hjælp til kemi

15. marts 2013 af Lilbrowdervis (Slettet) - Niveau: C-niveau

En breezer indeholder ifølge deklarationen 4 volumen% (vol%) ethanol. Opgaven går bl. a. ud på at kontrollere etikettens oplysning om, at 4 % volumen svarer til 3,2 g ethanol pr. 10 cL Breezer.

a) gå ud fra oplysningen om, at ethanolindholdet er 4 vol%. Hvor stort et volumen ethanol er der i 10 cL vand. ?

b) beregn massen af dette volumen ethanol /densiteten for ethanol er 0,79 g/ml)

c) Hvad er vinens ethanolindhold i masse% (vinens densitet sættes til 0,98 g/ml)

Det kunne være dejligt, hvis i gad og hjælpe.

 

Ps. Det kunne være fedt, hvis i også skrev formlerne ned, som i brugte for, at løse opgaverne

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2013 af mathon

a)

                      volumen af ethanolindholdet = 0,04•(10 cL) = 0,4 cL

b)

                      massen af ethanolindholdet = (0,4 cL) • (7,9 g/cL) = 3,16 g

c)

                      1 masse% af 10 cL breezer = 0,01 • (10 cL) • (9,8 g/cL) = 0,98 g

                       masse-ethanol-procent = (3,16 g) / (0,98 g/%) = 3,22%

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2013 af mathon

det gammelkendte
          vinproducenternes
                              vol%-angivelse, som for ethanolindholdet er større end masse%'en,
                              så ikke-kemi-kyndige kunder tror at have fået en højere alkoholprocent for pengene.
                              Men hvis både producent og forbruger er tilfreds, så fastholdes traditionen.

                                            

                                    


Skriv et svar til: Hjælp til kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.