Matematik

Omskrivning af andengradsligninger og at finde toppunktet

17. marts 2013 af lassen10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Jeg er i gang med en temaaflevering i matematik (om andengradsligninger) og har lidt problemer med at finde svaret på to spørgsmål: 

1) Omskriv ligningen y=a(x-r)(x-s) til formen y=ax^2+bx+c, og forklar desuden hvorfor det modsatte ikke altid er muligt.

2) Forklar og bevis toppunktsformlen. 

Jeg håber, at der er nogen, der kan hjælpe! Mange tak. 


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

1) Gang parenteserne ud.

2) Hvad forstår du ikke ved toppunktsformlen?


Svar #2
17. marts 2013 af lassen10 (Slettet)

Jeg er klar over, at toppunktsformlen ser således ud: T=(-b/2a,-d/4a) 

Det, jeg har problemer med, er at forklare hvorfor den ser netop sådan ud. Jeg skal også komme med nogle beregninger, der viser, at jeg har forstået dens anvendelse, men jeg er i tvivl. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du må starte med at gøre dig klart, hvad dine forudsætninger i pensum er på det trin, hvor du skal vise toppunktsformlen. Har du differentialregning til rådighed? Formlen er vel udledt i din bog?

Se evt. https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1280960 eller andre tilsvarende tråde.


Svar #4
17. marts 2013 af lassen10 (Slettet)

Jeg går i 1.g. på et STX-gymnasium, hvor jeg har matematik på A-niveau. Bogen vi anvender er Gyldendals Gymnasiematematik B1, og jeg skal tage udgangspunkt i nogle parabler, som vi tidligere har lavet. Eksempelvis a(x)=(x+3)^2, hvor jeg ved hjælp af GeoGebra har fundet ud af, at toppunktet ligger i (-3,0). 

Jeg ved godt, at jeg ved hjælp af GeoGebra kan anvende funktionen Min[<funktion>, <begyndelsesværdi>, <slutværdi>] til at finde T, men jeg ved ikke, hvordan jeg kan gøre det samme i hånden. Det er sådan set bare dette, der er det essentielle i denne sammenhæng. 


Skriv et svar til: Omskrivning af andengradsligninger og at finde toppunktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.