Matematik

Renter, aktier og obligationer

18. marts 2013 af Miks9 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

A, B og C fik den 1. juli 1968 i arv udbetalt følgende beløb:

A. 19296 kr.
B. 31563 kr.
C. 43308 kr.

Den 1. juli 1968 købte A 12000 kr. for sine aktier for sin arv. 
Det første år gav aktierne 10% i udbytte.
Beregn årsudbyttet.

Til hvilken kurs købte A aktierne, når han betalte 96 kr. i omkostninger, og hele hans arv medgik til købet?

 

B brugte den 1. juli 1968 hele sin arv til køb af nogle 7% obligationer.
Obligationerne købtes på terminsdagen til kurs 90, kurtagen var 2 promille af kursværdien.

Hvor meget er årsrenten af de købte obligationer?

 

C indsatte den 1. juli 1968 sin arv i en sparekasse, der tilskriver renter hver den 1. april med 6%.
Den 1. juli 1969 hævede C hele det indsatte beløb med påløbne renter.

Hvor stort et beløb havde han i alt haft i rente det forløbne år?

 

 

Noget af en smøre, men jeg er helt på bar bund. Håber der er nogen der kan hjælpe! :-)


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. marts 2013 af mathon

Den 1. juli 1968 købte A 12000 kr. for sine aktier for sin arv. 
Det første år gav aktierne 10% i udbytte.
Beregn årsudbyttet.
                                                        (
12000 kr) • 0,10 = 1200 kr
 

Til hvilken kurs købte A aktierne, når han betalte 96 kr. i omkostninger, og hele hans arv medgik til købet?

                         for 12000 kr pålydende er betalt (19296 - 96) kr = 19200 kr

                         for 100 kr pålydende er betalt (19200 / 120) =160

                         aktiekursen var 160


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. marts 2013 af mathon

B brugte den 1. juli 1968 hele sin arv til køb af nogle 7% obligationer.
Obligationerne købtes på terminsdagen til kurs 90, kurtagen var 2 promille af kursværdien.

Hvor meget er årsrenten af de købte obligationer?


                           årsrente = ((31563 kr)/0,90) • 0,998) • 0,07 = 2450 kr
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
18. marts 2013 af mathon

C indsatte den 1. juli 1968 sin arv i en sparekasse, der tilskriver renter hver den 1. april med 6%.
Den 1. juli 1969 hævede C hele det indsatte beløb med påløbne renter.

Den 1. juli 1969 hævede C

                   (43308 kr) • (1 + 0,06 • (9/12)) • (1 + 0,06 (3/12)) = 45935,71 kr                                                    
 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. marts 2013 af mathon

rettelse til B)

B brugte den 1. juli 1968 hele sin arv til køb af nogle 7% obligationer.
Obligationerne købtes på terminsdagen til kurs 90, kurtagen var 2 promille af kursværdien.

Hvor meget er årsrenten af de købte obligationer?


                           årsrente = ((31563 kr) / 0,90) / 1,002) • 0,07 = 2450 kr
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. marts 2013 af mette48 (Slettet)

Tja så skal du bare selv finde de tilhørende tekster til opgaveløsningerne.

Jeg vil anbefale dig at skrive tekst til m.m. til mellemresultater, så der bliver en bedre forklaring end du har fået her.


Skriv et svar til: Renter, aktier og obligationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.