Matematik
MATEMATIK
Et område i planen er givet ved:
D={(x,y):1≤x^2+y^2≤2,0≤x}
Skitser området, og beskrive det i polære koordinater.
Beregn dobbeltintegralet ?D 2x/(1+x^2+y^2 ) dA
Bestem middelværdien af funktionen f(x,y)=2x/(1+x^2+y^2 ) over området D
jeg har virkelig bruge for hjælp, er der nogen der kan hjælpe mig med opgaverne.. tusid tak på forhånd:D
Svar #1
18. marts 2013 af Alex33 (Slettet)
kan det passe er det er en halvcirkel, der ligger i første kvadrant , hvor x og y er ??
Svar #3
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#1
Området består af cirkelringen mellem cirklerne med centrum i (0,0) og radier 1 hhv. 2, som ligger i halvplanen 0 ≤ x .
Svar #7
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#6
∫∫D 2x/(1+x2+y2) dx dy = 1∫2 -π/2∫π/2 2r·cos(θ)/(1+r2) r dθ dr
Svar #8
20. marts 2013 af Alex33 (Slettet)
når jeg skal regne dobbeltintegralet, skal jeg regne først for 1∫2 2x/(1+x2+y2) og derefter for -π/2∫π/2 2x/(1+x2+y2)??
Svar #9
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#8
Beregn integralet indefra og ud:
-π/2∫π/2 cos(θ) dθ = [ sin(θ) ]π/2-π/2 = 2
så
∫∫D 2x/(1+x2+y2) dx dy = 1∫2 -π/2∫π/2 2r·cos(θ)/(1+r2) r dθ dr = 2·2 · 1∫2 r2/(1+r2) dr
Svar #12
20. marts 2013 af Alex33 (Slettet)
man jeg skal ikke beregne integralet for den polær form, men for 2x/(1+x^2+y^2 ) dA
Svar #13
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#10
Nej, det er ikke korrekt. Benyt, at r2/(1+r2) = 1 - 1/(1+r2) , så
1∫2 r2/(1+r2) dr = 1∫2 (1 - 1/(1+r2)) dr = [r - Arctan(r)]21 = 1 + (π/4) - Arctan(2)
Svar #14
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#12
Det er jo netop det, der gøres i #7. Man benytter polære koordinater til at omskrive integralet til en form, man kan integrere.
Svar #16
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#15
Hvad er det, du ikke forstår? Forstår du ikke omskrivningen fra rektangulære til polære koordinater?
Man benytter
x = r·cos(θ) og y = r·sin(θ) ,
hvorved
x2 + y2 = r2 og dx dy = r dθ dr , og dermed
∫∫D 2x/(1+x2+y2) dx dy = 1∫2 -π/2∫π/2 2r·cos(θ)/(1+r2) r dθ dr
Svar #17
20. marts 2013 af Alex33 (Slettet)
det har jeg forstået, men ikke når man dobbelintegrarer det..
Svar #18
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#17
Er det beregningen af integralet, du ikke forstår? De to dele er vist i #9 og #13.
Svar #19
20. marts 2013 af Alex33 (Slettet)
ja så dvs. svaret for den første del af integralet er:
-π/2∫π/2 cos(θ) dθ = [ sin(θ) ]π/2-π/2 = 2
og anden
1 + (π/4) - tan(2)
Svar #20
20. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)
#19
Det er angivet ganske præcist, hvad disse tal er resultater for. Opgavens resultat er så
∫∫D 2x/(1+x2+y2) dx dy = 1∫2 -π/2∫π/2 2r·cos(θ)/(1+r2) r dθ dr = 4 · (1 + (π/4) - Arctan(2))
(ikke tan(2) som du skriver).
Arctan(x) = tan-1(x) .
