Matematik

matematiske modeller

20. marts 2013 af mwindfeldt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen...

Jeg har nogle problemer med nogle opgaver som jeg skal løse...

Her er teksten: Vindhastighed og støj.

Der er en sammenhæng mellem vindhastighed og den støj som en vindmølle udsender. Nedenstående tabel viser nogle af disse sammenhænge:

Vindhastighede (m/s) 6,3, 7,2, 8,5.9,4

Støj (dB)                         51, 56,  65,  71

1. Gør rede for, at støjen tilnærmelsesvis er en lineær funktion af vindhastigheden, og bestem en regneforskrift for denne funktion.

Her er jeg i tvivl om hvordan jeg skal gøre rede for, at vi tilnærmelsesvis har med en lineær funktion at gøre.

a i foreskriften har jeg prøvet at beregne ved, at sige (y2-y1)/(x2/x1), men jeg kan ikke engang når jeg har fundet disse tal bare tilnærmelsesvist kommet i nærheden af nogle af dem så, en hjælpende hånd ville blive meget værdsat.

en anden opgave jeg har svært ved er følgende: Hvor meget skal vindhastigheden falde for, at støjen falder med 10 dB.

Jeg håber at i kan hjælpe mig.


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. marts 2013 af peter lind

Lav lineær regression på de data. Data fra regression fortæller om det er rimeligt. Integning i en graf kan virke meget overbevisende.


Svar #2
20. marts 2013 af mwindfeldt (Slettet)

Hej igen jeg har fundet ud af, at foreskriften er y=6,5221*x+9,5513

Men jeg har stadig svært ved at svare på det sidste spørgsmål: Hvor meget skal vindhastigheden falde for, at støjen aftager med 10 dB.

Håber på, at i kan hjælpe mig.


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. marts 2013 af peter lind

y1 = 6,5221x1+9,5513

y2 =  6,5221x2 + 9,5513

10 = y2-.y1 = ?


Svar #4
20. marts 2013 af mwindfeldt (Slettet)

Mange tak for hjælpen jeg værdsætter den meget...

Jeg er i øvrigt meget på bar bund i opgave 5 og 6 i det vedhæftede dokument.

nummer 1 i opgave 5 tror jeg nok at konstanterne og dermed funktionen er y=8+12*(3/4)^t, men nr. 2, 3,4 og 5 er jeg meget usikker på, samt i opgave 6 nummer 3 hvorfor kulstof 14 metoden kan benyttes til denne opgave og ikke opgave 5.

Jeg ved godt, at dette er meget, at bede om, men jeg er virkelig på bar bund og der er desværre ingen mulighed for, at spørge min lære til råds om dette før det skal fremlægges, så jeg er lidt presset. Jeg ville ønske at jeg forstod matematikken lidt bedre end jeg gjorde.

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. marts 2013 af peter lind

Normaltemperaturen for et menneske er 37º og det må derfor antages at være offerets temperatur på mordtidspunktet.

Løs ligningen f(t) =37º. Det angiver mordtidspunktet og af listen kan du så se hvem morderen er

opgave 6. Kulstof 14 metoden kan ikke bestemme tiderne præcis nok


Skriv et svar til: matematiske modeller

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.