Kemi

pH beregning

06. oktober 2005 af Mikziel (Slettet)
Hej SP!

Jeg har nu siddet med denne opgave så længe at jeg har "stirret" mig blind på den, så jeg håber virkelig at nogen kan hjælpe mig.

Under afkalkningen fjernes 5,0 g CaCO3 ifølge reaktionsskemaet.

H3O+(aq) + CaCO3(s) → CO2(g) + Ca2+(aq)

Hvor meget ændres pH for syreblandingen ved afkalkningen?

jeg ved ikke om der mangler flere informationer, for jeg er snot forvirret...

men hvis i vil hjælpe og mangler en oplysning skal jeg se om ikke den er opgivet tidligere.

mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2005 af frodo (Slettet)

udregn pH før, og efter. Og træk dem fra hinanden. Du kender noget til carbonationens basestyrke, så der kan pH beregnes. Og bagefter: Ja, der er jo ingen stoffer med protolytiske egenskaber tilbage.

Svar #2
06. oktober 2005 af Mikziel (Slettet)

Jeg er desværre ikke helt med, jeg har udregnet pH ti opgaven før, og det har jeg gjort udfra HCl, men jeg kan godt se at jeg ikke har skrevet noget om HCl i #0. jeg får en pH værdi af syreblandingen, og skal så bestemme hvormeget pH ændres.

(skal jeg stadig bruge carbonationen til noget?)

mikziel

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2005 af frodo (Slettet)

hva?

Det forstår jeg ikke. Dvs opgaven er ikke som du har skrevet i #0?

Svar #4
06. oktober 2005 af Mikziel (Slettet)

øøh ok, du får lige hele opgaven, jeg ville bare spare plads, men det var måske dumt...

Afkalkning af kaffemaskine
I områder med hårdt vand har man i alle husholdninger problemer med tilkalkning af fx kaffemaskinen. Der sætter sig i tidens løb en belægning af calciumcarbonat inde i maskinen. Det bevirker efterhånden, at van¬det løber meget langsomt gennem maskinen, hvis denne ikke afkalkes.
Som bekendt benytter man syre til afkalkning:

H3O+(aq) + CaCO3(s) → CO2(g) + Ca2+(aq) (I)

a) Afstem reaktionsskemaet.

H3O+(aq) + CaCO3(s) → CO2(g) + Ca2+(aq) + H2O + OH-

Hos en familie har kaffemaskinen fået en belægning på 5,0 g CaCO3. Familien har fortyndet saltsyre (2,0 M HCI) stående og beslutter sig til at afkalke kaffemaskinen med noget af det.
Man laver en syreblanding ved at tage 1 kop fortyndet saltsyre, som hældes i
kaffemaskinen, hvori der i forvejen er hældt 8 kopper vand.
En kop rummer 150 mL.

b) Beregn pH for syreblandingen.
Da syren bliver fortyndet 1:8 med vand, må 2,0M HCl udgøre 1/9 af det samlede. Derfor udregnes HCl’s koncentration efter fortyndingen:


Da HCl er en stærk syre bruges følgende udregning:
pH=-log(cs)=0,65

Under afkalkningen fjernes de 5,0 g CaCO3 ifølge reaktionsskema (I).

c) Hvor meget ændres pH for syreblandingen ved afkalkningen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. oktober 2005 af frodo (Slettet)

jeg kigger på det i morgen. Går i seng.

Svar #6
06. oktober 2005 af Mikziel (Slettet)

hov, der mangler et resultat i b)

b) Beregn pH for syreblandingen.
Da syren bliver fortyndet 1:8 med vand, må 2,0M HCl udgøre 1/9 af det samlede. Derfor udregnes HCl's koncentration efter fortyndingen:
2,0*(1/9)=0,222

Svar #7
06. oktober 2005 af Mikziel (Slettet)

ok. bare i orden, mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. oktober 2005 af frodo (Slettet)

ok. du må da kigge på din rektionsligning, som ikke helt passer. lav først den korrekt, og anvend da videnen deri om antallet af forbrugte H3O+ pr CaCO3. Da kan du finde antallet af H3O+ bagefter, og dele med V og tage log, skifte fortegn og du er hjemme

Svar #9
06. oktober 2005 af Mikziel (Slettet)

Ok, mange mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. oktober 2006 af lotte-tQsen (Slettet)

vil lige fortsætte i denne tråd.

fremgangsmåden er den samme men hvad gør jeg lige når jeg har eddikesyre istedet for saltsyre. altså hvor meget pH er efter reaktionen.

tænkte bare at man ikke kunne gøre på samme måde da den ikke reagere fuldstændig?

Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.