Fysik

hjælp til fysisk kemi

26. marts 2013 af SP007 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En studerende, som har lst fysisk kemi, har i julegave faet en Sodastream-maskine
til at lave sodavand. Maskinen virker ved, at en patron med kuldioxid gennem en
ventil kan tilstte kuldioxid til vand. Vandet bringes herved i ligevgt med en kul-
dioxidgas ved konstant tryk pa 2 atm, hvorved der oplses en vis mngde kuldioxid i
vandet. Den studerende vil nu nde ud af, om der oplses mere kuldioxid i sodavan-
det ved at stte kuldioxiden til vand, som har stuetemperatur (20C), eller til vand,
som kommer fra kleskabet (5C). Kuldioxids molekylvgt sttes til MCO2 = 44 g mol??1.
Oplsningen af kuldioxid i vand kan betragtes som en ideal-fortyndet oplsning, og Hen-
rykonstanten ved de to temperaturer er opgivet til henholdsvis KB(5C)=15 atm mol??1kg
og KB(20C)=30 atm mol??1kg.
1.1 Ved hvilken temperatur bliver der oplst mest kuldioxid i vandet? Begrund svaret.
1.2 Bestem for hver temperatur, hvor mange gram kuldioxid, der er oplst i 1 L vand.
(Antag at oplsningens massefylde er som for rent vand.)

1.3 Den studerende drikker nu 0,33 L af det sodavand, som er tillavet ved kleskabstem-
peratur. I mund, svlg og mave varmes sodavandet op til en kropstemperatur pa
37C ved et atmosfretryk pa P = 1 atm. Under antagelse af, at kuldioxid er en ideal
gas, hvor stort et volumen kuldioxid (i L) er der blevet udviklet, nar al kuldioxiden
er boblet af sodavandet?

 

 

det vil være en stor hjælp hvis nogen af jer her inde vil kunne hjælpe med denne opgave

tak


Skriv et svar til: hjælp til fysisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.