Matematik

Koordinatskift i den projektive plan

26. marts 2013 af AGAA (Slettet)

Hej.

Kan nogen hjælpe mig igang med følgende opgave.

Lad P betegne den projektive plan. Antag punkterne a,b,cP ikke ligger på linie og at punkterne a',b',c'∈P heller ikke ligger på linie. Vis, at der findes et projektivt koordinatskift π så π(x)=x', π(y)=y' og π(z)=z'.

PFT


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

Start med at se på, hvad der menes med et koordinatskift.


Svar #2
26. marts 2013 af AGAA (Slettet)

Ehmm, ja ... den er jeg med på! Jeg skal finde en isomorfi π:PP så π(x)=x', π(y)=y' og π(z)=z' ... men er ikke helt med på, hvordan jeg skal bestemme π ?!


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du taler om punkterne a, b, c og a', b', og c' . Hvad er x, y, z og x', y', z' ?

Prøv at definere hele opgaven.


Svar #4
26. marts 2013 af AGAA (Slettet)

#3 Beklager, Andersen11! Jeg er så vant til at bruge x,y,z at jeg skrev forkert - jeg beklager! Jeg prøver igen:

Opgaven lyder:

Lad P betegne den projektive plan. Antag punkterne a,b,cP ikke ligger på linie og at punkterne a',b',c'∈P heller ikke ligger på linie. Vis, at der findes et projektivt koordinatskift π så π(a)=a', π(b)=b' og π(c)=c'.


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Et projektivt koordinatskifte er vel en affin tranformation?


Svar #6
26. marts 2013 af AGAA (Slettet)

#5 Det er en isomorfi PP


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, men det er vel mere end blot en isomorfi? Et koordinatskift er vel en lineær afbildning, og derfor er afbildningen fastlagt, når man ved, hvorledes et punkt A afbildes, og hvorledes to lineært uafhængige vektorer AB og AC afbildes.


Brugbart svar (3)

Svar #8
26. marts 2013 af ultramaniac (Slettet)

#7 mere end en isomorfi? Undskyld, men det du skriver i #7 er noget pladder! En isomorfi mellem to vektorrum er en bijektion der bevarer linairitet!

#0 med P mener du vel mængden af linier gennem 0 i C3.. Opgaven er utrolig nem. Lad a,b,c∈C3 repræsentere a,b,c og lad a',b',c'∈C3 repræsentere a',b',c'. Under forudsætningerne har, du så at vektorsættet (a,b,c) er lineært uafhængigt, og der findes derfor en lineær afbildning λ:C3C3 så λ(a)=a' ,λ(b)=b' og λ(c)=c' ............. afslut selv beviset!


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. marts 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Pladder er det da ikke.

P er den projektive plan , og (a,b,c) og (a',b',c')er punkter i den projektive plan. Derfor drejer det sig om at bestemme den affine afbildning, der afbilder a i a', og afbilder vektoren ab i vektoren a'b' og vektoren ac i vektoren a'c' , hvilket er entydigt bestemt, når vektorerne ab og ac er lineært uafhængige, og a'b' og a'c' er lineært uafhængige.


Brugbart svar (2)

Svar #10
26. marts 2013 af ultramaniac (Slettet)

#9 min kommentar til dit "pladder" var til din def af isomorfi ... ikke din matematik!

Omkring den projektive plan tror jeg desværre du blander den affine plan ind? Uden at fornærme dig bør du måske læse op på algebraisk geometri?

No matter what .... så tror jeg #0 har fået svar?!


Skriv et svar til: Koordinatskift i den projektive plan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.