Kemi

pH beregning

27. marts 2013 af nice12 (Slettet)

Hej
Er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave?

Der ønskes fremstillet en pufferopløsning ud fra phosphorsyren med en pH = 2,5.

Beregn, hvor meget fast natriumhydroxid, NaOH (s), der skal tilsættes 100 mL 0,020 M phosphorsyreopløsning, for at opnå en pH på 2,5.
Det antages, at der ikke sker volumenændring ved tilsætning af natriumhydroxid.

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. marts 2013 af joak0575 (Slettet)

Du ser på bjerrumdiagrammet, hvor du kan se at der er 70 % H2PO4Mens der er 30% H3PODerfor ved du også hvad forholdet er i pufferligningen:

pH=pKs+log(nB/nS)

Her kan du så beregne hvor stor en stofmængde phosphorsyre der var i opløsningen før:

nH3PO4 før=c*V <=> nH3PO4 før=0,1L * 0,02M

Når du ved dette, så kan du også beregne hvor stor en stofmængde H2PO4- der er blevet dannet, da det er 70 % der ligger på denne form:

nH2PO4-= 0,7*nH3PO4 før=1,4*10-3 mol

Nu ved vi så at reaktionen foregår 1:1, mellem H2PO4-, og NaOH, så derfor må det også gælde at:

nH2PO4- = nNaOH

Derfor kan man beregne massen af natriumhydroxid, da vi ved at MNaOH=40,0 g/mol:

mNaOH=n*M  <=>  1,4*10-3 mol * 40 g/mol = 0,056 g


Brugbart svar (2)

Svar #2
31. marts 2013 af mathon

kort:

              n(H3PO4) = (0,100 L) • (0,02 mol/L) = 0,002 mol  

              n(H2PO4-) = n(NaOH)


                                    n(H2PO4-)
                                    ------------ = 10pH-pKs = 102,5-2,12 = 2,39883 ≈ 2,4
                                    n(H3PO4)


                                    n(H2PO4-)    2,4
                                    ------------ =  ---- = 0,706
                                         ntotal        3,4

 

            n(NaOH) = n(H2PO4-) = 0,706 • ntotal = 0,706 • (0,002 mol) = 0,001412 mol

            m(NaOH) = (0,001412 mol) • (40,00 g/mol) = 0,05648 g = 56,48 mg
 

 

 

                                     


                   


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.