Fysik

beregn metallets resitivitet ved stuetemp.

27. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: B-niveau

En 63.5cm lang metaltråd, hvis diameter er 0.25mm, er tilsluttet en spændingskilde.
Der er blevet målt sammenhørende værdier af strømstyrken I og
spændingsforskellen U der fremgår af skemaet.
a) Lav en graf over spændingsforskellen som funktion af strømstyrken og
bestem på baggrund af en ligning for tendenslinjen en værdi for trådens
resistans.

min ligning for tendslinjen bliver så

y = 6,4836x + 0,0951

a så resistansen

R=6,4836Ω

b) Beregn så en værdi for metallets resistivitet (ved stuetemperatur).

Formlen R=p*l/A  kan nu benyttes
Hvor jeg isolere rho

solve(6.4836*ohm=x*( (ohm*(mm)^(2))/(m) )*( (0.635*m)/(( pi *(((0.125)^(2)*mm))^(2))) ), x)

x=.007831

og ja her går jeg ærligt talt i stå for det er jo ikke ved stuetemperatur. og jeg er heller ikke sikekr på jeg regner med de rigtige værdier.

 

jeg kiggede også på formlen for resitivitet α=Rt-R0/R0*t men her mangler jeg jo nogle ting før jeg kan regne den ud.


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. marts 2013 af hesch (Slettet)

Ad b):  Det kan du umuligt regne ud, medmindre målingen er foretaget ved stuetemperatur ( tråden omgivet af olie ved 22C under måling ). Du kender ikke α for et "metal".

Du kender en tendenslinie med een ubekendt, nemlig R. Tendenslinien er baseret på en ukendt måletemperatur., og pludselig skal du så bestemme resistiviteten ved stuetemperatur.

Du har så een ligning med to ubekendte ( R og α ), og det kan man ikke løse. 


Svar #2
27. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

spørgsmålet lyder bare:

b) Beregn så en værdi for metallets resistivitet (ved stuetemperatur).

og de to formler jeg så skrev op var bare dem jeg selv prøvede mig frem med, men jeg har nok lavet en fejl et eller andet sted jeg kan bare ikke lige gennemskue det, men tak for forsøget hesch


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. marts 2013 af hesch (Slettet)

Forsøget ?

Min hensigt med #1 var at skrive facts!  Men jeg venter spændt på at se om andre kan løse den gordiske knude.


Svar #4
27. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

opgaven introduceres med:

Ohms lov og resistans
I denne opgave trænes brugen af regneark (fx Excel) og tolkning af tendenslinjers
ligninger. Nedenfor er vist en eksperimentel opstilling, hvor en metaltråd
er udspændt mellem to polpæle. I serie med tråden er der indsat et
amperemeter til at måle strømstyrken gennem tråden, og i parallel er indsat
et voltmeter, der måler spændingsforskellen over tråden. Spænding og
strøm leveres af den gule spændingskilde

Tabel 2: Måling på metaltråd
I/A 0,21 0,29 0,38 0,46 0,52 0,62
U/V 1,44 1,97 2,58 3,11 3,45 4,10

Der er alt hvad jeg kan se plus det ovenover. Så ved jeg ikke om der er noget der giver mening, det gør det i hvert fald ikke for mig, hehe


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. marts 2013 af hesch (Slettet)

Tja, i praksis ville jeg så hæfte mig ved: ( I ; U ) = ( 0,62 ; 4,10 ) og ( I ; U ) = ( 0 ; 0 ).

Alt dette regression over 6 målinger: Brug dog tiden på at måle ( I ; U ) = ( 0,62 ; 4,10 ) nøjagtigt. ( I ; U ) = ( 0 ; 0 ) giver jo sig selv.

Altså: Indenfor praktisk el-teknik bruger man ikke disse regressioner. Hvis en købt modstand viser sig ikke at være lineær, ( med hensyn til α og R ) så køber man sig en anden, for ellers er det ikke til at leve med.

Man kan efter min mening foretage regressioner på menneskers fedtindtag som funktion af kondital, men at foretage regressioner på modstandsmålinger er kun for regressionens skyld.  Undskyld mig.


Svar #6
28. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

jeg forstår ikke helt hvordan jeg skal bruge det til at løse "b) Beregn så en værdi for metallets resistivitet (ved stuetemperatur)."


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. marts 2013 af mathon

#5 gennemført
      giver dig
                                         y = 6,6129 • x

                                         U/I = R = 6,6129 Ω
    samt
                                         ρ = R • A / L

                         ρ = (6,6129 Ω) • ((π/4) • (0,25·10-3 m)2) / (0,635 m) = 4,01·10-7 Ω·m = 0,401 Ω·mm2/m
 

                         som er trådmetallets resistivitet ved den temperatur, hvorunder målingerne gennemførtes


Svar #8
28. marts 2013 af Metteaugustin (Slettet)

hvor får du 0,25 fra? er det ikke radius så burde den vel hedde 0,125? jeg kan heller ikke få det resultat når jeg skriver det ind i ti... men det er okay, jeg tror bare jeg lader den her opgave ligge.


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. marts 2013 af mathon

 

                                     Acirkel = π • r2 = (π/4) • d2


Skriv et svar til: beregn metallets resitivitet ved stuetemp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.