Kemi

Mængde beregning

28. marts 2013 af nice12 (Slettet)

Hej :)
Jeg har lidt problemer med følgende opgave.

Phosphortrichlorid, PCl3, anvendes bl.a. til fremstilling af pesticider.
Fremstillingen følger nedenstående reaktionsskema:
P4 (g) + 6Cl2 (g) ⇔4 PCl3 (g)

Reaktionen foregår ved 300ºC i en beholder på 25,0 L. Der lukkes 1,00 mol af hver af reaktanterne ind i en lufttom beholder. Reaktionen er ved disse reaktionsbetingelser fuldstændig forskudt mod højre.

d) Beregn massen af phosphortrichlorid, PCl3, der dannes.

Jeg kan se ud fra reaktionskemaet at for 6 Cl2 der dannes 4 PCl3. Derfor for 1 mol dannes 4/6 eller 2/3 PCl3.
m= n • M  
M= 137,32 g/mol

2/3*137,32 g/mol=91.54 g

e) Beregn partialtrykket for de tre stoffer, når reaktionen er forløbet til ende.

Jeg ved at man skal bruge idealgasloven her. Men jeg ved ikke hvad er stofmængden for reaktanerne?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

jeg vil mene, at det er 1,00 mol


Svar #2
28. marts 2013 af nice12 (Slettet)

#1 
For reaktanerne?


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. marts 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

ja


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. marts 2013 af mathon

 

        efter reaktionen
 
                                             P4 (g)             Cl2 (g)          PCl3 (g)
    
stofmængder                         (5/6) mol            0 mol          (2/3) mol

 


                  ptotal = (1,5 mol) • R • T / V

                  ptotal = (1,5 mol) • (8,31451 Pa·m3/(mol·K)) • ((273,15+300) K) / (0,025 m3) = 285927,68 Pa =
                                                                                                                                                    2,86 bar

                                                                                                                                                                         


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. marts 2013 af mathon

                 p(P4 (g)) = ( (5/6) / (3/2) ) • ptotal = (5/9) • (2,86 bar) = 1,59 bar   

                 p(Cl2 (g)) = 0 • ptotal = (5/9) • (2,86 bar) = 0

                 p(PCl3 (g)) = ptotal - p(P4 (g)) = (2,86 bar) - (1,59 bar) = 1,27 bar


Svar #6
29. marts 2013 af nice12 (Slettet)

Tak for dit svar.
Jeg ville være meget taknemmelig, hvis du gad at forklare hvorfor bliver stofmængden for 2 reaktanterne således? :)  


 


Svar #7
29. marts 2013 af nice12 (Slettet)

#6


Tak for dit svar.
Jeg ville være meget taknemmelig, hvis du gad at forklare hvorfor bliver stofmængden for reaktanterne således? :)  


 


Brugbart svar (2)

Svar #8
29. marts 2013 af mathon

 

  reaktionens begyndelse:


                                             P4 (g)             Cl2 (g)          PCl3 (g)
    
stofmængder                          1 mol                1 mol            0 mol

     Cl2 er den begrænsende faktor

          reaktionens stofmængdeforhold
                                                                          P4 : Cl2 = 1 : 6 = (1/6) : 1


 efter reaktionen:
 
                                             P4 (g)             Cl2 (g)          PCl3 (g)
    
stofmængder                         (5/6) mol            0 mol          (2/3) mol

          


Svar #9
02. april 2013 af nice12 (Slettet)

Hej igen 

Jeg er stadig ikke helt med...beklager hvis jeg er til besvær... Jeg kan ikke helt se hvordan/el hvorfor ender stofmængden for P4 med at blive 5/6?  


Skriv et svar til: Mængde beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.