Kemi

Mængde beregning (HJÆLP)

01. april 2013 af IAMANIDIOT (Slettet) - Niveau: B-niveau

JEG HAR DESPERAT BRUG FOR HJÆLP. 

Jeg har disse spørgsmål om mængdeberegning i kemi, er der nogle som kan hjælpe??? 
 

 

3. Hvor mange elektroner er der i 500 mL ethanol? Svaret skal være i stk.
(Ethanol har molekyleformlen C2H5OH og densiteten er 0,789 g/mL)

 


4. En kemiker vil fremstille 300 g aluminiumsulfid ud fra aluminium og svovl.
Hvor mange gram aluminium og hvor mange gram svovl skal hun bruge?
(Hjælp: Lav først et afstemt reaktionsskema og udfyld det sædvanlige m-M-n-skema)

 


5. Hvor meget natriumiodid kan man højest danne ud fra 15,0 g natrium og hvor mange gram iod skal man bruge?

 

6. Kobber(II)sulfat kan indeholder 5 krystalvand og har så formlen CuSO4 . 5 H2O og hedder kobber(II)sulfat pentahydrat.
Beregn hvor mange masseprocent vand, kobber(II)sulfat pentahydrat indeholder.
(Hjælp: Det er ligegyldigt hvor meget stof du ser på masseprocenten er den samme, så  hvorfor ikke se på én mol CuSO4 . 5 H2O ?)


Brugbart svar (3)

Svar #1
01. april 2013 af ChemistryIsKey

1)

Hvor mange gram?

     m = ρ · V = 0.789 g / mL · 500 mL = 394.5 g

Hvor mange mol?

     n = m / M = 394.5 g / (46.07 g / mol) = 8.563 mol

Hvor mange ethanolmolekyler?

     N = n · NA = 8.563 mol · (6.022 · 1023 molekyler / mol) = 5.157 · 1024 molekyler

Hvor mange elektroner i ét molekyle?

     e(C2H5OH) = 26 elektroner / molekyle

Hvor mange elektroner i alt?

     ei alt = e(C2H5OH) · N = (26 elektroner / molekyle) · (5.157 · 1024 molekyler) = 1.34 · 1026 elektroner

 


Brugbart svar (3)

Svar #2
01. april 2013 af ChemistryIsKey

2)

Reaktionen er

     2 Al   +   3 S   -->   Al2S3

Stofmængden af aluminiumsulfid er

     n(Al2S3) = m / M = 300 g / (150.16 g / mol) = 1.998 mol

Stofmængden af aluminium er derfor

     n(Al) = 2 · n(Al2S3) = 2 · 1.998 mol = 3.996 mol

Massen af aluminium bliver

     m = n(Al) · M = 3.996 mol · (26.98 g / mol) = 107.81 g

Stofmængden af svovl er

     n(S) = 3 · n(Al2S3) = 3 · 1.998 mol = 5.994 mol

Massen af svovl er derfor

     m = n(S) · M = 5.994 mol · (32.07 g / mol) = 192.23 g


Brugbart svar (3)

Svar #3
01. april 2013 af ChemistryIsKey

3)

Reaktionen er

     Na+   +   I-   -->   NaI

Stofmængden af natrium er

     n(Na) = m / M = 15 g / (22.99 g / mol) = 0.6525 mol

Stofmængden af de andre stoffer er pga. reaktionsforholdene (1:1)

     n(NaI) = n(I) = n(Na) = 0.6525

Masserne af de to andre stoffer ud over natrium er således

     m(I) = n · M = 0.6525 mol · (126.9 g / mol) = 82.80 g

     m(NaI) = n · M = 0.6526 mol · (149.89 g / mol) = 97.80 g


Brugbart svar (3)

Svar #4
01. april 2013 af ChemistryIsKey

4)

Den molare masse for hele molekylet er

     M(CuSO4 · 5 H2O) = 249.69 g / mol

Den molare masse for vand er 

     M(H2O) = 18.02 g / mol

og der er jo fem, så

     18.02 g / mol · 5 = 90.1 g / mol

Masseprocenten af vand i kobber(II)sulfat pentahydrat er således

     i%(H2O) = (90.1 g / mol) / (249.69 g / mol) · 100% = 36.08%

:)


Brugbart svar (5)

Svar #5
01. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

Hvorfor ganger qewrett med de tal, som han gør?

 - pga. stofmængdeforholdene :D

                                       2 Al (s)   +   3 S (s)   ----->   Al2S3 (s)
stofmængdeforhold            2               3                       1

                                      Na+(aq) + I- (aq) -----> NaI(s)
stofmængdeforhold         1           1                  1


Skriv et svar til: Mængde beregning (HJÆLP)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.