Matematik

Udregn bilens fart

04. april 2013 af silnul (Slettet) - Niveau: 10. klasse

En bil kører 130/kmt. Hvilken hastighed skal bilen kører med hvis man vil nedsætte co2 udslippet med 25%

Jeg har udregnet følgende af opgaven, men mangler et punkt, som jeg ikke ved hvordan jeg finder'

frem til?

Bilen udleder :   Y = 0,0425x2 * 6,848x + 409  
    
  Y = 0,0425*1302 - 6,848*130 + 409  
    
  Y = 718,25 - 1251,92  
    
  Y = 237,01 gram 
    
    
25% af co2 udledningen: 237,01/100*25 = 59,2525 - 237,01 = 177,75    
    
    
Bilens hastighed: y (x) = 177,75 80 > x < 130    
 

HVAD ER BILENS HASTIGHED?


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. april 2013 af mette48 (Slettet)

Kan du ikke skrive hele den oprindelige opgavetekst ind her.

Jeg vil ikke bruge tid på at skulle gætte mig til den.


Brugbart svar (1)

Svar #2
04. april 2013 af PeterValberg

du skal løse ligningen:

237,01·0,75 = 0,0425x2 - 6,848x + 409   mht x,

denne x vil således være den hastighed, hvorved bilen udleder 25% mindre CO2 end ved 130 km/t

da det bliver til en andengradsligning, kan du måske forvente to mulige løsninger
(jeg får det ca. 113 km/t og ca. 48 km/t), men det er da også muligt, at bilen udleder
en lige stor mængde CO2 ved to forskellige hastigheder.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
04. april 2013 af silnul (Slettet)

Til Mette48. Her er hele opgaven. Jeg har ikke andre oplysninger end disse.

Opgave 3: Biler og CO2

De fleste biler bruger benzin eller diesel som
brændstof.

Bilerne udleder CO2 i deres udstødning.
CO2 kan sammen med andre drivhusgasser få
temperaturen på Jorden til at stige.

Sammenhængen mellem en bils hastighed
og dens CO2-udledning

y = 0,0425x2 - 6,848x + 409
x er hastigheden i km/t i intervallet [80;130]
y er antal gram CO2 pr. km

3.1 En bil kører 90 km/t.
Hvor mange gram CO2 udleder bilen pr. km?
 

3.2 Udfyld tabellen over sammenhængen mellem hastighed
og CO2-udledning. Brug regneark.
 

3.3 Udfyld tabellen over indekstallene. Brug regneark.
 

3.4 Fremstil et diagram, der viser indekstallene.
 

3.5 En bil kører 130 km/t.
Hvilken hastighed skal man køre med, hvis man vil
nedsætte bilens CO2-udledning med 25 %?


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. april 2013 af PeterValberg

#3

så er det som beskrevet i #2 dog med den undtagelse at den fundne x = 48 forkastes,
da det af opgaveteksten fremgår at 80 ≤ x ≤ 130

så løsningen på spg. 3.5 er:   113 km/t

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
04. april 2013 af silnul (Slettet)

mange tak


Skriv et svar til: Udregn bilens fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.