Matematik

Vands bevægelse i en bestemt type jordlag kan beskrives ved en model

06. april 2013 af Nannaskov94 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vands bevægelse i en bestemt type jordlag kan beskrives ved en model
f (t)= 2,4 * √t
hvor f(t) er antal cm, vandet er trængt ind i jordlaget, og t er antal minutter efter, at vandet er ledt ned i jordlaget
a) Bestem f'(t)
- f ' ('t) = 2,4 * 1/2 √t

Bestem hastigheden, hvormed vandet trænger frem i jordlaget efter 4 minutter.
Jeg har læst mig til at de fleste får det til 0,6. Men når man differentiere et tal uden noget x så forsvinder det bare. Da der ikke er noget x ved de 2,4 vil jeg da mene at de bare skal væk? Dermed vil det kun give 0,25. Er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. april 2013 af ChemistryIsKey

     f(t) = 2.4 · √t

Derfor er den afledte

     f'(t) = 2.4 · 1 / (2√t) = 2.4 / 2√t = 1.2 / √t

Efter 4 min vil hastigheden således være

     f'(4) = 1.2 / √4 = 1.2 / 2 = 0.6

------

I dette tilfælde vil 2.4 ikke udgå i den afledte funktion. Dette skyldes, at konstanten indgår som en faktor (den ganges med et x) og ikke som et led for sig selv (hvor man lægger konstanten til for sig). Dette udtrykkes også gennem konstantreglen, der siger

Hvis

     h(x) = k · f(x)

så er

     h'(x) = k · f'(x)

Konstanten forbliver altså i udtrykket, men faktoren med variablen differentieres (i dette tilfælde √t) 

:)


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

Det er jo ikke x, men t, der er den variable i denne opgave . . .

- Der er faktisk overhovede ikke nogen x'er nogen steder -

:-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. april 2013 af ChemistryIsKey

#2

Det ved jeg godt, men nu var det bare for at generalisere konstantreglen indenfor differentialregning og her betegner man ofte regnereglerne med et x :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 3

Undskyld, qewrett - mit svar var selvfølgelig beregnet på # 0's spørgsmål   :-)


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. april 2013 af ChemistryIsKey

Nå - så er det mig der undskylder ! :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2016 af Triiina (Slettet)

har lige et spørgsmål :) hvorfor er det man ganger 2,4 med 1/2


Skriv et svar til: Vands bevægelse i en bestemt type jordlag kan beskrives ved en model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.