Matematik

Koordinatsættet til Skæringpunkterne mellem cirkel og linie?

07. april 2013 af hollybaabz (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej Derude! 

Jeg har lige lavet en opgave omhandlende dette, men jeg synes selv at resultatet virker urealistisk.

Er der nogle der vil tjekke det igennem?

Jeg skal beregne koordinatsættet for min Cirkel og Linie Y=x-1.

Cirklen lyder (x-4)^2+(y-2)^2=5

Jeg får:

P(-47.5,-48.5) og Q(-50.5,-51.5)

Men jeg synes det lyder helt hen i vejret! 

Nogle der kan hjælpe?

mvh

Rasmus 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2013 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du mener sikkert, som antydet i overskriften, at du skal bestemme koordinaterne til skæringspunktet mellem cirklen og linien.

Ja, dit resultat er helt hen i vejret, da de to punkter ikke ligger på cirklen. Du må kunne se, at disse punkter ligger mindst 40 - 50 enheder fra (0;0) , mens cirklen har centrum i (4;2) og har radius √5, og intet punkt i cirklen ligger længere end √(42 + 22 +5) = 5 fra (0;0).

Beskriv din fremgangsmåde her.


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. april 2013 af ChemistryIsKey

Cirklen er givet ved

     (x - 4)2 + (y - 2)2 = 5

     x2 - 8x + 16 + y2 - 4y + 4 = 5

     x2 + y2 - 8x - 4y + 15 = 0

Linjen er givet ved

     y = x - 1

Du indsætter nu linjens værdi for y i cirklens udtryk

     x2 + (x - 1)2 - 8x - 4 · (x - 1) + 15 = 0

     x2 + x2 - 2x + 1 - 8x - 4x + 4 + 15 = 0

     2x2 - 14x + 20 = 0

Ovenstående løses som en andengradsligning og derfor findes diskriminanten nu

     d = b2 - 4ac = (-14)2 - 4 · 2 · 20 = 196 - 160 = 36

Diskriminanten er positiv og der findes derfor to løsninger (skæringspunkter ml. linjen og cirklen). Disse findes med formlen

     x = (-b ± √d) / 2a = (-(-14) ± √36) / (2 · 2) = (14 ± 6) / 4   =>   x1 = 2  eller  x2 = 5

Skæringspunkternes y-værdier findes ved at indsætte ovenstående x-værdier i forskriften for enten linjen eller cirklen

     y1 = x1 - 1 = 2 - 1 = 1

     y2 = x2 - 1 = 5 - 1 = 4

Således er skæringspunkterne

     P(2 , 1)  og  Q(5 , 4)

:)


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. april 2013 af mathon

 

                (x-4)2+(x-1-2)2=5

                (x-4)2+(x-3)2=5

                x2 - 8x + 16 + x2 - 6x + 9 = 5

                2x2 - 14x + 25 = 5

                2x2 - 14x + 20 = 0

                x2 - 7x + 10 = 0

                    x = 2   v   x = 5

   skæringspunkter
                                      (2,2-1)   og   (5,5-1)

                                      (2,1)   og   (5,4)


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. april 2013 af peter lind

Hvis det skal være punkter på cirklen er det helt hen i vejret. (x-4)2 >> 5, tilsvarende gælder for y.

Du kan løse opgaven ved at erstatte y i cirklens ligning med x-1 og løse den derved frmkomne ligning


Svar #6
07. april 2013 af hollybaabz (Slettet)

Nu skal du se:

(x-4)^2+(x-3)^2=5

'x^2+16-8x+x^2+9-6x=5

'2x^2-14x+25=5

'2x^2-14x+20=0

Herefter vil jeg finde diskriminanten:

d=-14^2-4*2*20=36

x=-(-14)^2+-√36 / 2*2

x1=-47.5 x2=-50.5

 


Svar #7
07. april 2013 af hollybaabz (Slettet)

Jeg kan se at det er ved Diskriminanten den har fejlet!


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du indsætter ikke korrekt i rodformlen.

x  = (-b ± √d) / (2a) .

Så er

x = (-(-14) ± √36) / (2·2) = (14 ± 6) / 4 = {5 eller 2}

Du har kvadreret (-b) i rodformlen.


Svar #9
07. april 2013 af hollybaabz (Slettet)

ved ikke hvorfor jeg troede at det skulle være -(b)^2 og ikke bare -(b) når jeg skulle finde nulpunkterne ..

Tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Koordinatsættet til Skæringpunkterne mellem cirkel og linie?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.