Matematik

Lineær funktion

11. april 2013 af Damgaard1975 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har et problem med en opgave. Den lyder som følger:

I 2009 betalte hver forbruger i Holstebro 34,15 kr. pr. kubikmeter vand samt et fast årligt abonnement på 581,25 kr

a) Opstil en formel, der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr) til vand i 2009 og vandforbruget (målt i kubikmeter) for en forbruger i Holstebro.

For Hillerødbeskrives den tilsvarende sammenhæng ved formlen

                                y = 49,38x +308,75

hvor x er vandforbruget (målt i kubikmeter, og y er den samlede udgift (i kr)

b) hvad skal en forbrugeri hver af de to byer betale for et vandforbrug på 12 kubikmeter?

c) hvor stort skal vandforbruget være, for at en forbruger i Holstebro skal betale mindre end en forbruger i Hillerød?

 

Jeg har allerede løst opgave a) og b), men er kørt fast i opgave c). Jeg kan godt finde ud af at tegne de to grafer i et koordinatsystem, men jeg har ikke den ringeste ide til hvordan men stiller opgaven op, så man regner sig frem til et resultat.

Er der en der kan hjælpe?

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. april 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Find skæringspunktet mellem de to funktioner..Så ved du hvor de betaler det samme..

Resten burde du selv kunne finde ud af.

 

 


Svar #2
11. april 2013 af Damgaard1975 (Slettet)

Ja, det er jeg godt klar over...men hvordan ser udregningerne ud?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. april 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Du har to forskellige funktioner..

Det to kan opstilles og løses som 2 ligninger med 2 ubekendte.


Brugbart svar (1)

Svar #4
11. april 2013 af PeterValberg

sæt funktionsudtrykkene lig med hinanden og løs ligningen mht x

den fundne værdi for x, er det vandforbrug, hvor det præcist koster lige meget
begge steder.
Ved at undersøge, hvad det koster begge steder for et forbrug mindre end samt
et forbrug større end den x-værdi (hvor det koster lige meget), kan du afgøre 
ved hvilket vandforbruget (interval) for forbrugeren i Holstebro er mindre end i Hillerød

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Alternativt kan du tegne funktionerne på lommeregner, excel, eller hvad du bruger.

Så kan du direkte aflæse det.


Svar #6
11. april 2013 af Damgaard1975 (Slettet)

Er der ikke en der kan stille regnestykket op?

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. april 2013 af RoberDølhus (Slettet)

49,38x +308,75 = 34.15x + 581,25

Løs for x..

 


Svar #8
11. april 2013 af Damgaard1975 (Slettet)

Jeg får 6,2100 kubikmeter....men det kan ikke passe???


Svar #9
11. april 2013 af Damgaard1975 (Slettet)

Er der ikke en der vil være sød at regnre den ligning ud for mig???l


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. april 2013 af RoberDølhus (Slettet)

Det er altså en MEGET simpel ligning og ud kan tjekke resultatet vha. lommeregner eller pc..

49,38x +308,75 = 34.15x + 581,25

15,23x = 272.5

x = 17,89

 


Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.