Matematik

Trekantens areal

11. april 2013 af LogR (Slettet) - Niveau: C-niveau
Jeg har vedhæfter billeder. Jeg fatter brik af opgaven..
Vedhæftet fil: image.jpg

Svar #1
11. april 2013 af LogR (Slettet)

Opgaven
Vedhæftet fil:image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Trekant ABC er måske retvinklet?

Benyt, at højden i en retvinklet trekant er mellemproportional mellem de stykker, hvori den deler hypotenusen.

TABC = (1/2)ab = (1/2)hc

TBCD = (1/2)hc2

TACD = (1/2)hc1

c1/h = h/c2


Svar #3
11. april 2013 af LogR (Slettet)

Jamen jeg har uploadet opgaven :-)


Svar #4
11. april 2013 af LogR (Slettet)

hvad betyder det at den er mellemproportional? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er skrevet i den sidste ligning i #2

c1/h = h/c2


Svar #6
11. april 2013 af LogR (Slettet)

Men det forklarer ikke hvorfor man på den måde kan finde arealet af fx trekant BCD


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Mere enkelt kan man benytte, at de to mindre trekanter hver for sig er ensvinklede med den store trekant ABC. Derfor er forholdet mellem trekanternes arealer lig med kvadratet på skalaforholdet mellem trekanterne. Derfor gælder der

TABD / TABC = (a/c)2 , og

TCBD / TABC = (b/c)2


Svar #8
11. april 2013 af LogR (Slettet)

Jeg ved godt du har skåret det ud i pap for mig, men jeg har lidt svært ved at se det. :-(


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

I #7 er de små trekanter ACD og BCD. De er retvinklede og ensvinklede med den store retvinklede trekant ABC.

Skalaforholdet mellem trekant ACD og ABC er forholdet mellem de to hypotenuser b (i trekant ACD) og c (i trekant ABC). Derfor gælder der

TACD / TABC = (b/c)2 .

Tilsvarende er skalaforholdet mellem trekant BCD og ABC lig med forholdet mellem de to hypotenuser a (i trekant BCD) og c (i trekant ABC). Derfor gælder der

TBCD / TABC = (a/c)2 .

Jeg beklager tastefejlene i #7.


Svar #10
11. april 2013 af LogR (Slettet)

Okay jeg forstår godt at de er ensvinklede :-) 

Men hvordan kan det være at forholdet mellem hypotenuserne skal opløftes i anden? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

For ensvinklede figurer gælder der, at forholdet mellem deres arealer er lig med kvadratet på forholdet mellem længder af deres ensliggende sider (skalaforholdet).


Svar #12
11. april 2013 af LogR (Slettet)

Okay du skal have mange gange tak for den KÆMPE hjælp :-)

Jeg tror jeg forstår det nu. Om ikke andet forstår jeg mere end da jeg selv biksede med det. 

 

Endnu engang 1000 gange tak!


Skriv et svar til: Trekantens areal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.