Fysik

Balmers empiriske formel

12. april 2013 af ViviKim (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med lidt alm. ligningsløsning?

 

Jeg solver denne ligning på lommeregneren: 1/λ = R*(1/m^2 - 1/n^2) og får -0.000000656335

 

Mit problem kommer idet at jeg forsøger at løse den manuelt i Excel, jeg kan bare ikke løse den med det rigtige svar - er der mon nogen der kan svinge den rigtige ligningsopsætning frem til mig? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvad mener du med at "solve"? Der er vel tale om en simpel beregning af udtrykket R·(1/m2 - 1/n2) efterfulgt af en invertering.

Rydberg konstanten er

R = 1,09737·107 m-1

Hvis cellerne H38 og I38 indeholder m, hhv. n, taster man denne formel ind i en tom celle i samme række:

=1/(10973700*(1/(H38*H38)-1/(I38*I38)))


Svar #2
13. april 2013 af ViviKim (Slettet)

Funktionen SOLVE på TI89, ligningsløser.

Det var simpelthen en parantes jeg havde sat forkert :) Tusind tak for hjælpen !


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2013 af mathon

"...idet at jeg forsøger at løse den manuelt..."

 

                                                               n2 • m2
                                             λ = Rdb-1 • ---------
                                                               n2 - m2


                                                                            n2 • m2
                                             λ = (91,1267 nm) • ---------
                                                                            n2 - m2
                                                                          


Skriv et svar til: Balmers empiriske formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.