Matematik

ligning

13. april 2013 af avengers (Slettet)

jeg har et spørgsmål til en opgave,

 

på en figur ses en skitse af en bro i USA, broens bue er paralelformet med en spændvidde på 320 feet og en buehøjde på 120 feet,

 

hvordan indlægges et koordinatsystem, og en ligning for den parabel, der følger med broens bue, ?


Brugbart svar (3)

Svar #1
13. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er valgfrit, hvorledes korodinatsystemet indlægges, men det nemmeste er at indlægge det, så parabelens toppunkt falder i (0 ; 120) . Dermed har parabelen rødder i ±320, og forskriften er da

f(x) = a·(x+320)(x-320) = a·(x2 - 3202) .

Konstanten a fastlægges så ud fra betingelsen om toppunktet

f(0) = 120


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2013 af Cerebrum (Slettet)

Hej Andersen. jeg forstår ikke rigtigt hvordan du vil finde a. Hvis jeg sætter indi min TI-89 solve(f(0)=a*0^2+120,a)så siger den bare true og jeg får ingen værdi af a.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2013 af mathon

       TI-89
                     Define f(x) = a*(x^2 - 320^2)

      dernæst
                     solve(f(0)=120,a)

                            
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal indsætte x = 0 korrekt i polynomiet. Fra #1 ser man

f(0) = a·(0+320)·(0-320) = -3202·a = 120 ,

hvoraf man aflæser

a = -120 / 3202 .

Man kan så benytte lommeregneren til sidst til at beregne talværdien for a.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2013 af Cerebrum (Slettet)

Mange tak ;)))


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.