Kemi

Kemi opgaver

22. april 2013 af MadsChristense (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg sidder her med nogle kemi opgaver, som volder mig lidt problemer. Er der nogen som kan hjælpe mig med opg. 15 i den vedhæftede fil? Jeg kan simpelthen ikke komme i gang med den :(

Vedhæftet fil: image_1366215935487069.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

a.
I CH3OH har C-atomet et oxidationstrin x på 
(4 · +I) + (-II) + x = 0 ⇔ x = -II

I CO2 har C-atomet et oxidationstrin x på
x + (2 · -II) = 0 ⇔ x = +IV

Der sker altså en forøgelse af C-atomets oxidationstrin, hvilket definitionsmæssigt svarer til en oxidation.
Man kan også hurtigt erkende, at der er tale om en oxidation, da der på produktsiden af reaktionen forekommer elektroner; der sker altså en afgivelse af elektroner, hvilket igen definitionsmæssigt er ækvivalent med en oxidationsproces.

b.
For at opstille nettoreaktionen for de to delreaktioner, skal antallet elektroner, der indgår i de to delreaktioner, først være lig med hinanden, således at de i nettoreaktionen "går ud med hinanden". Dette gøres ved at gange igennem med 2 i oxidationsreaktionen og med 3 i reduktionsreaktionen; således opnås 12 elektroner i begge delreaktioner:

Oxidation:     2 H2O (l) + 2 CH3OH (aq) → 2 CO2 (g) + 12 H+ (aq) + 12 e-   
Reduktion:     3 O2 (g) + 12 H+ (aq) + 12 e→ 6 H2O (l)

Vi adderer nu de to delreaktioner:

2 H2O (l) + 2 CH3OH (aq) + 3 O2 (g) + 12 H+ (aq) + 12 e- → 2 CO2 (g) + 12 H+ (aq) + 12 e-6 H2O (l)

De markerede reaktionsdeltagere indgår både på reaktant- og produktsiden og skal derfor subtraheres fra hinanden. Den endelige nettoreaktion bliver således:

2 CH3OH (aq) + 3 O2 (g) → 2 CO2 (g) + 4 H2O (l)


Svar #2
22. april 2013 af MadsChristense (Slettet)

Fedt !! :)

tusinde tak :)


Skriv et svar til: Kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.