Fysik

beregning af spektrallampes bølgelængder

25. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

Hej!

Jeg har virkelig brug for hjælp!

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal udregne bølglængderne for en spektrallampes ordnings spektrum.

Vinklen til 1. ordning er: 16,3   Vinklen for 2. ordning er: 17,8    vinklen for 3. ordning er: 22,7

gitteret som lyset går igennem har 600 spalter/mm.

Jeg har prøvet at regne det ud via formlen: n*lambda=d*sin(vinkel for ordning), men resultatet får jeg hele tiden til bølgelængder udenfor den synlige lys, så det er jo forkert..

Er der nogen som vil være søde at hjælpe mig?

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

Der er noget galt med dine tal.

Er der tale om den samme spektrallinie? Det ser ikke ud til det.

Hvis det ikke er den samme spektrallinie, hvorfor angiver du så forskellige ordner. (Ikke ordning men orden).

Kan du sende opgaveteksten?


Svar #2
25. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

sorry, jeg læser fysik i sverige, så derfor er mine termer lidt anderledes..

 

opgaven lyder:

Elsa undersöker ljuset från en spektrallampa. Hon låter ljuset passera ett gitter med 600 spalter/mm och studerar ljuset i första ordningens spektrum. Förutom centralbilden ser hon färgerna rött, blått och grönt.

b) Hon bestämmer avlänkningsvinklarna till 16,3°, 17,8° och 22,7°. Vilka våglängder har spektrallinjerna? Ange våglängden för respektive färg.

 

(ljuset= lyset, våglängder=bølgelængder)


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

Så forstår jeg ordvalget.

De tre vinkler er alle fra 1. orden. Prøv at regne bølgelængderne ud med n=1.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2013 af mathon

d = 1666,67 nm

                           λ = d • sin(θn) / n


                                                      λ1 = d • sin(θ1) / 1 = (1666,67 nm) • sin(16,3º)        =     467,78 nm

                                                      λ2 = d • sin(θ2) / 2 = (1666,67 nm) • sin(17,8º) / 2   =     254,75 nm

                                                      λ3 = d • sin(θ3) / 3 = (1666,67 nm) • sin(22,7º) / 3   =     214,39 nm


Svar #5
25. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

tusinde tak, det blev meget bedre!

Måske du kan hjælpe i den første delopgave også? Der beder de om at man skal lave et realistisk billede af, hvordan spektrummet kan se ud.

Jeg gættede på rødt centralbillede, så n1=blå, n2=grøn, n3=rød, hvor den blå og grønne farve er tættere på hinanden, end ud til n3. Men jeg forstår jo nu at det er forkert. Skal farverne i spektrummet være lige ved siden af hinanden istedet, og hvordan finder jeg ud af alt dette med sikkerhed istedet for at gætte?


Svar #6
25. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

btw, så får jeg bølgelængderne til 468 nm, 510 nm og 643 nm nu, det lyder vel fornuftigt nok?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2013 af mathon

 
                         I de to sidste har du glemt at dividere med n (ordensnummeret).


Svar #8
25. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

nej, sådan der gjorde jeg først, det giver bølgelængder udenfor det synlige spektrums grænser og er derfor ikke korrekt..


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

#6

Jeg får næsten samme værdier: 468nm, 509nm og 632nm. Jeg forstår ikke forskellen 632nm - 643nm.

#7

Som jeg påpegede tidligere er ordenen 1 i alle tre tilfælde.

#5

Dit billede er stort set korrekt. Dog vil det centrale billede nok nærmere være hvidt eller blegt farve, da det er en blanding af alle tre farver.


Brugbart svar (1)

Svar #10
25. april 2013 af mathon

#4

OK alle af 1. orden:

d = 1666,67 nm

                           λ = d • sin(θ1)


                                                      λ1 = d • sin(θ1)  = (1666,67 nm) • sin(16,3º)        =     467,78 nm   blå

                                                      λ2 = d • sin(θ1)  = (1666,67 nm) • sin(17,8º)        =     509,49 nm   grøn

                                                      λ3 = d • sin(θ1)  = (1666,67 nm) • sin(22,7º)        =     643,18 nm   rød


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. april 2013 af Eksperimentalfysikeren

Jeg har fundet fejlen. Det er mig, der ikke kan skrive af. Dit svar er korrekt.


Svar #12
25. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

Okay! Tusinde tak skal i have!


Skriv et svar til: beregning af spektrallampes bølgelængder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.