Matematik

Udtryk for differentialkvotient

25. april 2013 af Arlok (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg undrer mig lidt over hvad denne notattion præcis betyder, (hvorfor står d alene etc?):

d/dx*(dy/dx)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2013 af mathon

egentlig
                           d(dy/dx)
                           ----------     
                               dx


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: d/dx er en matematisk operator. En operator er en størrelse, der "gør noget ved en funktion". I det her tilfælde vil man skrive:

d/dx f(x)

Her opererer operatoren d/dx på funktionen f(x) og resultatet er differentialkvotienten, f'(x) (som du nok er vant til at skrive den).

df/dx er altså en forkortet måde at skrive ovenstående udtryk på.

I dit tilfælde betyder udtrykket d/dx * (dy/dx) altså, at du skal differentiere y med hensyn til x og efterfølgende differentiere det udtryk med hensyn til x.


Svar #3
25. april 2013 af Arlok (Slettet)

Ok, det er så i dette tilfælde ikke bare en enkeltstående differentalkvotient men en differentialligning 

d/dx*(dy/dx)=5


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2013 af mathon

 

                           f ''(x) = 5

                           f '(x) = 5x + a

                           f(x) = (5/2)x2 + ax + b                           a og b er konstanter


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#3: Det er også en differentialkvotient.

Du får jo at vide, at "noget differentieret" er lig 5.


Skriv et svar til: Udtryk for differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.