Matematik

Differentiering af ln(x)

27. april 2013 af nannaholmm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-) 

Kan jeg få noget hjælp til at løse denne opgave?

Jeg skal finde definationsmængden og monotoniforholdet for denne ln(x) funktion:

f(x)=(ln(x))^2+4ln(x)

Tak på forhånd!

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2013 af Stats

Det første led differentiere du, som var det en sammensat funktion, Det næste led differentiere du som ved et produkt af to funktioner..

Sammensat funktion                                  Produkt

f'(g(x))·g'(x)                                                  f'(x)g(x)+f(x)g'(x)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2013 af Stats

skitser grafen og vi ser:

Dm(f)={x∈R+|x≠0}

Sæt f'(x)=0 og tjek om funktionen er stigende, eller faldende

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. april 2013 af mathon

#2
               når x ∈ R+   er x jo forskellig fra 0

 

#0
               f '(x) = 2 • ln(x) • (1/x)  +  4 • (1/x)  =    (2/x) • (ln(x) + 2)    hvor (2/x) > 0


Svar #4
27. april 2013 af nannaholmm (Slettet)

Tusind tak :-)

Nu hvor f'(x) er fundet, skal der så ikke godt nok udregnes diskriminant samt nulpunktsformel? for at kunne finde frem til monotoniforholdet?

Hvis ja, hvilket x er så størst? da vi skal have fundet a, b og c for at kunne udregne diskirminanten :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2013 af mathon

det har du misforstået

               f '(x) er ikke en andengradsligning

monotoniændring
kræver
                            f '(xo) = 0 = (2/xo) • (ln(xo) + 2)

             dvs
                            ln(xo) + 2 = 0

                            xo = e-2 ≈ 0,135              


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2013 af mathon

monotoniforhold:
        for 0 < x < e-2 er f '(x) < 0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
        for x > e-2 er f '(x) > 0, hvorfor f(x) er monotont voksende


Svar #7
27. april 2013 af nannaholmm (Slettet)

Det vil sige at f'(x) er stigende i intervallet 0,135; ?? 

Når jeg sætter grafen ind, så bukker den igen ved ca. 5, hvordan kan jeg forklare det med monotoni? For ved ikke hvor jeg skal få 5 fra i udregningen


Svar #8
27. april 2013 af nannaholmm (Slettet)

tak :-)!


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. april 2013 af mathon

 

      grafen "bukker" ikke ved ca. 5


Skriv et svar til: Differentiering af ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.