Matematik

Funktion

04. maj 2013 af Aaby17 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Jeg har nogle problemer med den her opgave, da jeg ikke ved hvordan man finder a og b.

Opgaven lyder:

Bestanden af den lille papegøje
Alexanderparakit er vokset til lidt
af en plage i London.
Tabellen viser antallet af Alexanderparakitter
i London.


År         2000      2005   
Antal    3280    10 000


Udviklingen i antallet af Alexanderparakitter i London kan for perioden 2000-2010
med god tilnærmelse beskrives ved en eksponentiel model


y = b*a^x


hvor x angiver antal år efter 2000, og y angiver antallet af Alexanderparakitter.
a) Bestem tallene a og b.
b) Bestem antallet af Alexanderparakitter i London i 2010 ifølge modellen.
c) Bestem fordoblingstiden for antallet af Alexanderparakitter i London.

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2013 af peter lind

Indsæt de givne værdier i formlen y = b*ax. Det giver to ligninger med de 2 ubekendte a og b. Dividerer du de 2 ligninger med hinanden går b ud så du har en ligning i a alene


Svar #3
04. maj 2013 af Aaby17 (Slettet)

Det vil sige, at mine 4 punkter er 2000,2005 og  3280,10 000???


Brugbart svar (1)

Svar #4
04. maj 2013 af peter lind

Der er to punkter (2000, 3280) og (2005, 10000)


Svar #5
04. maj 2013 af Aaby17 (Slettet)

OK tak, det er bare det jeg vil vide. Så kan jeg godt finde a og b.

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Punkterne er nok rettere

(0,3280) og (5,10000)

idet x angiver antal år efter 2000


Svar #7
04. maj 2013 af Aaby17 (Slettet)

Det vil sige er b = 0???

a = 2005*2000 Kvadratrod 5,1/0,1328 = 38,40361
a = 5 kvadratrod 38,40361 = 2,074314
a = 2,074314
b = 0,1328/2,0743142000 = 0
b = 0


Brugbart svar (1)

Svar #8
04. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Formlen i videoen siger a = (x2 - x1)√(y2 / y1)

Ikke noget med kvadradrat rod

a = (5-0)√(10000/3280) = 5√3,04878 = 1,25

Så kigger vi på y = b * a^x

3280 = b * a^0 = b

Altså b = 3280

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. maj 2013 af Krabasken (Slettet)

Næste spørgsmål:

Indsæt 10 (år 2010) i stedet for x og find y

Sidste spørgsmål:

Formel fra din mat.-bog:

Fordoblingstiden T2 = log2 / loga

 


Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.